Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Mame i bebe

Sve više žena rađa u tridesetima: Evo kako najpouzdanije možete odrediti plodne dane

Budući da se žene planski pripremaju na dijete, žene koje rađaju u tridesetima rjeđe imaju postporođajnu depresiju i lakše podnose nove obaveze koje dolaze s majčinstvom, smatra američka liječnica
10. travnja 2020. u 12:00 13105 prikaza
Clearblue
Foto: Shutterstock
Pogledajte galeriju 1/7

Više nego ikad prije žene se odlučuju rađati u tridesetima, iako je plodnost u tim godinama smanjena, ali žene su tad emotivno zrelije kao i situiranije, pokazuje statistika u europskim zemljama i SAD-u. I u Hrvatskoj se, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, dob rađanja pomaknula prema tridesetim godinama. Šezdesetih godina prošlog stoljeća žene su prvo dijete rađale s 23 godine, a 2006. s 28 godina. U SAD-u je 2018. godine po prvi put više žena rodilo prvo dijete u tridesetim godinama nego u dvadesetima. Američka liječnica i stručnjakinja za žensko zdravlje, dr. Sherry A. Ross za Business Insider objasnila je rizike kasnije trudnoće.

- Jajnike zahvaća proces starenja i jajne stanice u 35. godini ne sazrijevaju jednako kao u dvadesetima, a često se javljaju i ciklusi bez ovulacije, a k tome je sve manje jajnih stanica. U vrijeme prve mjesečnice kod djevojaka njih je 400.000, a s, primjerice, 35 godina ostaje ih samo 35.000. Budući da se žene planski pripremaju na dijete, žene koje rađaju u tridesetima rjeđe imaju postporođajnu depresiju i lakše podnose nove obaveze koje dolaze s majčinstvom - smatra liječnica Ross.

Clearblue | Autor : Promo/Clearblue Foto: Promo/Clearblue

No mnogim ženama u tridesetima koje žele zatrudnjeti, zbog pada fertiliteta, potrebno je puno više vremena da tu želju i ostvare. Postoje mnoge prirodne metode praćenja plodnih dana kod žena, no one nisu uvijek pouzdane, posebice kod onih koje imaju neredoviti menstruacijski ciklus. Ovulacija kod žena, čiji ciklus traje 28 dana je 14. dan prije očekivane menstruacije. Plodni dani su nekoliko dana prije ovulacije jer ukoliko je sjeme kvalitetno, moguće je da preživi nakon odnosa i do četiri dana dok jajna stanica nakon ovulacije preživi maksimalno 12 do 24 sata.

Zato se savjetuje planirati odnose tri do četiri dana prije očekivane ovulacije i dan nakon ovulacije. Jedna od najčešće korištenih metoda praćenja plodnih dana i predviđanja ovulacije je i mjerenje bazalne temperature. Ona se mjeri neposredno prije ustajanja (u ležećem položaju), a toplomjer treba držati u ustima ispod jezika pet minuta i zabilježiti temperaturu, a za tu metodu bilo bi dobro imati precizan toplomjer. U prvoj, folikularnoj fazi ciklusa temperatura je nešto niža (u prosjeku ispod 36.6 °C), dok je nakon ovulacije temperatura povišena (36.6 °C-37.2°C). To se događa zbog djelovanja hormona progesterona koji je povišen u drugoj fazi ciklusa.

Clearblue | Autor : Promo/Clearblue Foto: Promo/Clearblue

No niti jedna prirodna metoda praćenja plodnih dana kod žena nije najpouzdanija, a ako planirate zatrudnjeti, digitalni test će vam dati jasne rezultate plodnih dana bez pogreške.

U svakom ciklusu žena može zatrudnjeti samo tijekom nekoliko dana. Prema tome, ako pokušavate zatrudnjeti, važno je tih dana imati spolne odnose. Clearblue Digital test za utvrđivanje ovulacije pomaže u povećanju izgleda da prirodno zatrudnite utvrđujući dva najplodnija dana u svakom ciklusu, mjerenjem promjena u razini ključnog hormona plodnosti – luteinizirajućeg hormona (LH), a njegova pouzdanost je 99 posto.

Clearblue | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Kako djeluje Clearblue digitalni test za utvrđivanje ovulacije?

Clearblue digitalni test prepoznaje povećanje  odnosno nagli porast hormona koji se naziva luteinizirajući hormon (LH) u vašoj mokraći. Do naglog porasta razine LH dolazi približno 24 −do 36 sati prije otpuštanja jajašca iz jajnika odnosno ovulacije. Najplodnije razdoblje kod žena je na dan kad je utvrđen nagli porast LH-a i dan nakon toga. Dva najplodnija dana počinju od trenutka kad vaš Clearblue digitalni test za utvrđivanje ovulacije otkrije nagli porast razine LH-a. Vodite ljubav u bilo koje vrijeme tijekom sljedećih 48 sati kako biste uvećali mogućnost da zatrudnite.

Sadržaj nastao u partnerstvu s Clearblueom.

kostajnica
NA GRANICI EU
Tužna priča iz hrvatskog grada: 'Znate kakva je situacija kad je čak i gradonačelnik odselio'
Biciklisti
PROMO
Kako izabrati pravi bicikl