Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trendovi

Studeni je mjesec kao stvoren za...

shutterstock
07.11.2023.
u 08:00

Dagnje se vade od listopada, a najbolji je to mjesec i za branje vrganja te tartufa. Poigrajte se i nizom jela od nutritivno bogate tikve.

... tikve, bundeve, buče: Tijekom uzgoja ne prihvaća umjet na gnojiva ni druga kemijska tretiranja, već samo prirodnu gnojidbu, pa je riječ o namirnici pogodnoj u prehrani djece. Nude se cijele, na tržnicama se prodaju i narezane na kockice, a ima toliko vrsta da se stvarno može birati – butternut, hokaido, kabocha, špageti-tikva...

Foto: shutterstock

 ... dagnje, uz kap, dvije limuna: Ne preporučuju se sirove, no ove školjke mogu se pripremati na razne načine. Uglavnom se konzumiraju termički obrađene, često samo pokapane limunom. Može ih se staviti u umak od rajčice ili bijeli umak i poslužiti s tjesteninom ili od njih napraviti rižoto. Izvrsne su i u juhi, a u našem podneblju zasigurno je najpoznatija buzara.

Foto: shutterstock

 ... krem-juhu i bijele tartufe: Vrijeme rasta bijelog tartufa vrlo je kratko, što je jedan od razloga zbog čega je to najekskluzivniji jestivi tartuf u cijelom svijetu. Najviše ga ima u listopadu, a naribati ga se može na gotovo sve, dok je fin dodatak i krem-juhama od cvjetače, krumpira i poriluka ili tikve. Sakriveni pod zemljom poput drevnog blaga, za njihovo je otkrivanje potrebno imati specijalne vještine, fotografsko pamćenje, koncentraciju, ali i najboljeg čovjekova prijatelja – psa.

Foto: shutterstock

 ... šetanje šumom i vrganje: Poznat kao “kralj gljiva”, vrganj može ići u juhe, variva, umake, rižota, omlete i druga jela koja su cijenjena jer je ta gljiva jedan od najbogatijih izvora okusnih aminokiselina. Jelima daje bogat, gotovo mesni okus te ima sposobnost intenzivirati okuse. Sezona vrganja je kratka, no u njima se može uživati tijekom cijele godine jer su pogodni za konzerviranje sušenjem, smrzavanjem i kiseljenjem.

Foto: shutterstock

 ... razne vrste tjestenine: Naizgled jednostavna namirnica, tjestenina je zapravo umjetnost koju s posebnom pažnjom njeguju Talijani. Tijekom stoljeća, talijanska tjestenina razvila se i transformirala u različite oblike i teksture, i to ne samo radi estetike. Svaki oblik, svaki urez i svaki utor ima svoju svrhu – pojačava okus umaka, mesa ili drugih sastojaka s kojima se tjestenina kombinira. Svjetski dan tjestenine slavi se 25. listopada.

Foto: shutterstock

VEZANI ČLANCI:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije