Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Položaji spavanja

Stručnjakinja otkrila što položaj spavanja s partnerom govori o vašem zdravlju

shutterstock
13.02.2023.
u 09:30

Položaji spavanja mogu puno reći o osobi i paru, ali i utjecati na vaše cjelokupno zdravlje.

Volite li se dok spavate biti stisnuti uz vašeg partnera ili više volite spavati razdvojeno? Volite li da vas se za vrijeme spavanja dodiruje ili vas pomisao da ste pritisnuti uz nekoga tijekom sna tjera na paniku? Bez obzira na vaš osobni izbor, položaji spavanja mogu puno reći o osobi i paru. Osim toga, položaji spavanja također mogu utjecati na vaše cjelokupno zdravlje. Alison Jones, stručnjakinja za spavanje u proizvođačima madraca Sealy, kaže da – kada je u pitanju san – postoje brojne prednosti dijeljenja kreveta s partnerom, prenosi Metro.

Ovo je 18 najboljih poza za spavanje: Je li vaša omiljena među njima?

1/5

Ove prednosti uključuju grijanje u hladnijim mjesecima i primanje dovoljno pažnje koja poboljšava vaše raspoloženje. Međutim, određene pozicije mogu imati i negativan utjecaj. „Položaj u kojem se nalazimo tijekom spavanja održava se nekoliko sati, što znači da rezultat nezgodnog položaja ili stavljanja prevelike težine na jedno područje može imati dugotrajan utjecaj na kralježnicu, vrat i leđa“, kaže ona. I tako je Alison zaronila dublje u svijet spavanja i objasnila prednosti i mane položaja za odmor.

Grljenje s leđa

Ovaj klasični položaj spavanja uključuje oba partnera koji spavaju na boku, pri čemu jedan grli drugog odostraga s rukama omotanim oko njih. Alison za ovaj položaj kaže: „Spavanje na boku je umjereno podupiruće i dobro je za disanje jer ne ometa vaše dišne ​​putove toliko kao druge pozicije. Ovo je sjajna vijest za hrkače. Iako je odličan u zimskim mjesecima, nekima ovaj položaj može biti malo neugodan u toplijim mjesecima zbog količine fizičkog kontakta. Kako biste lakše ispravili kralježnicu dok spavate, pokušajte staviti čvrsti jastuk između koljena, što će s vremenom pomoći u cjelokupnom držanju“.

Leđa o leđa

Za one koji ne znaju, položaj leđa uz leđa (također poznat kao slijetanje na Mjesec) uključuje spavanje na boku, često tako da vam se leđa dodiruju. Alison za ovaj položaj ističe: „Općenito, ovaj položaj je dobar način da poduprete svoje tijelo, oslobađajući pritisak na unutarnje organe i mišiće. Ovo je opuštajući položaj u kojem možete zaspati. Daje prednost snu u odnosu na ljubav i omogućuje svakom pojedincu da ima vlastiti prostor za prilagodbu i premještanje kako želi tijekom noći“.

Na partnerovim prsima

„Ovaj položaj ima mnogo različitih naziva i uključuje jednu osobu koja spava na boku s glavom na partnerovim prsima“, objašnjava Alison te nastavlja: Iako ovo omogućuje intiman kontakt - za koji neki kažu da je dobar za oslobađanje oksitocina (hormona ljubavi) - to nije najbolji položaj za poravnanje kralježnice jer svaka osoba ima pritisak na svoje tijelo ili vrat“. Dodaje da iako bi se u početku moglo činiti ugodno, ne savjetuje se dugo biti u ovoj poziciji jer će to rezultirati bolovima u vratu ili utrnulošću u rukama, a s vremenom može uzrokovati trajnije probleme s leđima.

Licem u lice

„Oni koji spavaju licem u lice dok se dodiruju obično su nevjerojatno bliski i ne podliježu intimnom kontaktu“, primjećuje Alison. Prednosti ovog položaja usko su povezane s položajem leđa o leđa, osiguravajući da svaka osoba ima dovoljno prostora da slobodno pomiče svoje udove ako treba tijekom noći. Međutim, Alison naglašava da ljudi koji cijene vlastiti prostor za spavanje možda neće preferirati ovaj položaj – jer to znači izravan kontakt licem cijelu noć. Ona nastavlja: „Rješenje za ovo može biti da zauzmete položaj prije spavanja, ali preselite se u neki udobniji kad počnete tonuti u san. Ako vaš partner cijeni vlastiti prostor i njihovo bacakanje i okretanje ometa vaš san, možda bi se isplatilo uložiti u madrac koji vam omogućuje da ne osjetite njegove kretnje“.

Isprepleteno

Ovaj položaj spavanja uključuje partnere koji leže s glavama u istoj razini, okrenuti jedno prema drugome, s nogama koje se preklapaju u čvrstom zagrljaju. Kakav utjecaj ovakav položaj ima na naše zdravlje? Alison kaže: 'Povoljan položaj za maženje, ako spavaju u ovom položaju, parovi bi trebali paziti da imaju dovoljno prostora za noge da se slobodno kreću ako im zatreba tijekom spavanja. Iako se gornja polovica tijela može osjećati oslonjeno, noge podignute ili zaključane u postavljenom položaju, može značiti da kralježnica nije u neutralnom položaju - što znači da je manja vjerojatnost da ćete se osjećati potpuno odmorno kada se probudite. Najbolji savjet koji će vam pomoći u tome je da koristite mekani jastuk koji drži vašu glavu što niže uz madrac kako biste bili sigurni da je vrat što ravniji i uložite u srednje čvrst do madrac“.

Morska zvijezda

Ovo je položaj u kojem partneri spavaju na leđima s rukama i nogama raširenim poput morske zvijezde. „Samo po sebi, ovo je odlično rješenje za kvalitetu sna i utjecaj na tijelo, dajući vam prostor koji je vašem tijelu potreban za istinsko opuštanje, što rezultira buđenjem s osjećajem odmora i osvježenosti', napominje Alison. „Međutim, kada spavate u ovom položaju s nekim drugim, možda nećete imati dovoljno slobodnog prostora da slobodno pomičete ruke i noge tijekom noći“, dodaje.

„Spavanje na leđima izvrsno je za bolove u leđima i smatra se jednim od najboljih načina za podupiranje kralježnice, pomaže u ublažavanju bolova, pa čak i bora, jer je kontakt licem s jastukom minimalan. Ako vi ili vaš partner imate sklonost hrkanju, to biste mogli izbjeći jer su vam ruke obično široko raširene, a dišni putovi otvoreni“, kaže Allison te za kraj dodaje: „U konačnici, u kojem god položaju da spavate vi i vaš partner, najvažnije je da spavate dubokim snom“.

Ne možete zaspati? Evo što se događa s vašim tijelom kada spavate manje od šest sati

 

Komentara 1

MO
montello
12:22 13.02.2023.

Zanimljivo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije