Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PET POGREŠAKA

Stručnjak otkrio koje pogreške ne smijete raditi prilikom pisanja životopisa

Getty Images
30.10.2019.
u 07:00

Laszlo Bock, bivši je stariji potpredsjednik odjela za zapošljavanje u Googleu i dobro je upoznat je s procesom traženja posla.

Tijekom karijere pročitao je stotine životopisa. Ali više od većine drugih, Bock je stekao jedinstveni uvid u to kako izgleda zanimljiv životopis, rekao je za Business Insider.

Bock je osobno pregledao više od 20.000 životopisa unutar 15-godišnjeg razdoblja rada na Googleu. Iako kaže da je vidio sjajne životopise, priznaje da je stalno viđao iste pogreške u predstavljanju zbog čega su i neki dobri kandidati ostajali bez mogućnosti. 

Neuredno napisano

Neuredan i nečitljiv životopis nigdje vas neće dovesti. Neka životopis bude čist i organiziran, otisnut crnom tintom na bijelom papiru s marginom od jednog centimetra. Poravnajte stupce i imajte dosljedan razmak. Provjerite jesu li vaše ime i podaci za kontakt na svakoj stranici, ne samo na prvoj. Ako svoj životopis šaljete e-poštom, pošaljite ga u PDF formatu da biste sačuvali oblik.

Ne otkrivajte povjerljive detalje

Obratite pozornost na pravila tvrtke i izbjegavajte stvaranje sukoba između potreba poslodavca i vaših vlastitih potreba kao podnositelja zahtjeva. Na primjer, ako dolazite iz konzultantske tvrtke, vjerojatno vam nije dopušteno dijeljenje imena klijenta, zato to nemojte činiti na svojem životopisu! Također, iako ne spominjete ime klijenta, možete dati snažan nagovještaj o kome je riječ. Laszlo kaže kako je jedan od kandidata napisao da je radio s velikom kompjuterskom kompanijom iz Redmonda u Washingtonu. Iako nije izričito napisao da je riječ o Microsoftu, oni su to znali i zato su ga odbili. Poslovna tajna mora ostati tajna.

Tipfeleri

Pregledajte svoj životopis više puta. Neka i vaši prijatelji ili kolege pročitaju vaš životopis. Prema istraživanju CareerBuildera, 58 posto životopisa ima tipfelere. Pazite na gramatičke pogreške, pogrešno poravnavanje i još mnogo toga, inače će voditelj zapošljavanja pomisliti da ne obraćate pažnju na detalje. 

Prekratak ili predug?

– Dobro je pravilo jedna stranica životopisa za svakih 10 godina radnog iskustva – objašnjava Bock. Zapamtite, razlog za slanje životopisa jest dobiti intervju, a ne biti zaposlen na licu mjesta (iako bi to bio veliki plus). Izradite koncizan i usredotočen rezime koji će dati prioritet najvažnijim informacijama. Spremite životnu priču za poslije, ona vam može poslužiti na razgovoru.

Nema laži

Puno je stvari o kojima možete lagati u životopisu, a Bock ih je vidio sve: radno iskustvo, fakultetske diplome, prodajni rezultati. Jednom kad lažete tijekom procesa zapošljavanja, ako se otkrije, suočit ćete se s posljedicama. Iznad svega, laganje je neetično. A tko želi neetičnog zaposlenika? 

Znate li kako se dobro odjenuti za razgovor za posao?

Ključne riječi

Komentara 2

MO
moškov
07:23 30.10.2019.

cijenim rad strucnih ljudi naravno i u pisanju zivotopisa...ali u hrvatskoj to je bitno malo ili nimalo...evo raspisan je natjecaj za ravnatelje uprava.. u morhu se vec zna da je novi ravnatelj za financije modric...iako je protiv njega podnesena kaznena prijava ali nece ga procesuirati jer je zasticen...cak je zlorabio i vojnu iskaznicu da bi krao rucak u restoranu godinama...ali je podoban nije hadzejac ali ce obavit sve nazakonite radnje za donove uz osobnu korist..zivtopis.je tu nebitan...

Avatar Point_of_view
Point_of_view
08:47 30.10.2019.

Mislim da je ovdje fokus usmjeren više na realni sektor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije