Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jutarnji ritual

Što pijete ujutro, kavu ili čaj? Evo koje je piće, prema mišljenju stručnjaka, bolje za zdravlje

shutterstock
18.02.2022.
u 11:30

Kava i čaj bogati su antioksidansima, hidratiziraju i mogu doprinijeti metaboličkom zdravlju.

Postoje ljudi koji svoje jutro započinju čašom soka od naranče, mlijeka ili čiste vode. Većina ljudi, međutim, radije si skuha šalicu čaja ili kave. Iako su oba napitka omiljena među svojim konzumentima, ima li jedno više prednosti?

Sadržaj kofeina u raznim čajevima i kavama će se razlikovati ovisno o vremenu kuhanja, načinu pripreme i veličini pića, kako prenosi Mindbodygreen. Međutim, da biste dobili opću ideju, ovdje je sažetak popularnih napitaka, od najvišeg sadržaja kofeina do najnižeg.

Ovo je deset najzdravijih namirnica koje biste trebali jesti za doručak:

1/10

Ove razine kofeina temelje se na 1 šalici svakog napitka:

  •  Kava: 96 mg kofeina
  •  Latte: 86,4 mg kofeina
  •  Ledena kava: 74,4 mg kofeina
  •  Crni čaj: 48 mg kofeina
  •  Zeleni čaj: 28,8 mg kofeina
  •  Kava bez kofeina: 0 do 15 mg kofeina
  •  Biljni čaj: 0 mg kofeina

Kada se usporedi, očito je da većina napitaka od kave sadrži više kofeina nego čaj - čak i u slučaju određenih napitaka bez kofeina.

Kava je dobar izvor antioksidativnih polifenola i kofeina, a svi oni podržavaju kognitivno funkcioniranje i mogu smanjiti rizik od gubitka pamćenja. Uz antioksidanse, poput protuupalnog spoja klorogenske kiseline, kava također ima povoljan utjecaj na zdravlje mozga, jetru, dijabetes i metabolički sindrom. Zapravo, istraživanja pokazuju da žene koje piju dvije do tri šalice kave svaki dan imaju manje tjelesne masti od onih koje rijetko piju kavu.

Čaj također ima mnoge zdravstvene prednosti, od umirivanja mučnine do ublažavanja glavobolje i ublažavanja probavnih tegoba. Slično kao i kava, čaj također ima visoka protuupalna svojstva, poput antioksidansa. Neka istraživanja također povezuju spojeve u zelenom čaju s kardiovaskularnim zdravljem.

Kava i čaj bogati su antioksidansima, hidratiziraju i mogu doprinijeti metaboličkom zdravlju. Zbog većeg udjela kofeina u kavi, trudnicama ili svima koji pokušavaju smanjiti unos kofeina bilo bi bolje da se drže čaja - osobito biljnog tipa.

Svinja Francisco i kokoš Alice najbolji su prijatelji: "Alice ga često češe kljunom po leđima"

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije