Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vječita dosada

Što je ustvari prašina i od čega se sve sastoji?

Gorenje G·force usisavači
Foto: Gorenje
1/5
06.04.2019.
u 08:00

S dolaskom proljeća napokon smo dočekali toplije vrijeme i spremno upijamo prve zrake sunca, bilo na balkonu ili omiljenoj fotelji u dnevnoj sobi. Međutim sunčane zrake nam otkrivaju ono što je zimsko sivilo i umjetna rasvjeta skrivala cijelu zimu, prašinu.

S dolaskom proljeća napokon smo dočekali toplije vrijeme i spremno upijamo prve zrake sunca, bilo na balkonu ili omiljenoj fotelji u dnevnoj sobi. Međutim sunčane zrake nam otkrivaju ono što je zimsko sivilo i umjetna rasvjeta skrivala cijelu zimu, prašinu. Da, nema ništa gore nego kada se udobno smjestite u omiljenu poziciju sa šalicom kave, a kraj vas lebde čestice prašine.

Međutim, jeste li se zapitali što to leti pokraj vas i zašto je uvijek prisutno, bez obzira koliko čistili?

Za početak, idemo razbiti urbani mit koji od malena slušamo. Prašina nije samo mrtva koža koja se oljuštila s ukućana i gostiju. Da, mikroskopski komadići kože jesu dio sastav prašine, međutim prašina je puno kompleksnija. Za početak razlikujemo dvije vrste prašine, unutarnju i vanjsku. I bez obzira koliko se trudili, u vašem domu će uvijek biti prisutna i jedna i druga, samo što će u stanu s malo prozora vanjska prašina biti manje zastupljena.

Foto: Gorenje

Iako mislite da se stvara ni otkuda, sastav unutarnje prašine je vrlo logičan, to je dlaka naših kućnih ljubimaca, ostaci njihove kože, sitna tekstilna vlakna, ljudske stanice kože, ljudska kosa i čestice hrane. Naravno, to nije jedini sastojak prašine međutim čini većinu. U kuhinji ćete sigurno pronaći brašna u prašini, a ako imate zavidnu kolekciju starih knjiga, ili radite doma s većom količinom papira, možete dodati i sitne čestice papira u prašinu. Ukratko, sastav je šarolik i što više boravite doma, presvlačite se, radite s nečim ili samo sjedite i čitate omiljenu knjigu, budite sigurni da u nekoj mjeri stvarate novu prašinu.

S druge strane imamo vanjsku prašinu koja neminovno ulazi kroz prozore, otvorena vrata balkona ili terase, te na našim jaknama, kaputima i odjeći. Može se sastojati od čestica tla, peluda, sitnih čestica naših i drugih vozila (npr. čestice guma) ili čak sitnih insekata ili njihovih dijelova.

Iako vam se čini da ste dobro osigurali vaš dom od prašine, skidate jaknu i cipele u hodniku, zatvarate prozore, presvlačite se isključivo na jednom mjestu, prašina će uvijek naći put. Možda će biti manje zastupljena u određenim dijelovima doma, ali prašina će se nakon izvjesnog vremena pojaviti u svakom kutku vašeg doma.

Foto: Gorenje

Je li prašina opasna?

I da i ne. Postoje slučajevi gdje pojedinci razviju teške alergijske reakcije na sastav prašine, međutim radi se o vrlo rijetkim slučajevima. Iako za veliku većinu nas obična prašina ne predstavlja neposredan problem, dugoročno gledano ona može vrlo loše utjecati na naše zdravstveno stanje. Osim što ne izgleda higijenski i daje lošu sliku o vašoj urednosti, prašina je također vrlo „plodno tlo“ za razne insekte i alergene. Najpoznatiji stanovnici prašine su grinje, mala mikroskopska bića koja se hrane prašinom i uglavnom žive u našim domovima bez da smo toga svjesni. Iako zvuči grozno, ali vrlo je vjerojatno da se nalaze u vašim madracima, zavjesama ili omiljenim tepisima po kojima obožavamo hodati bosi. I ne radi se o dvije, tri grinje, govorimo o stotinama i tisućama jedinki, a u ekstremnijim slučajevima i nekoliko milijuna. Kao i svaka životinja, grinja proizvodi otpad tj. izmet, te tako šire bolesti koje se mogu prenositi i zrakom. Dobra stvar je što se grinje mogu riješiti pranjem u vreloj vodi ili ekstremnim hladnoćama, a usisavanjem i brisanjem prašine ćete im smanjiti prirodne resurse za opstanak. Tako da kombinacija redovitog provjetravanja i čišćenja pomaže kontrolirati problem s grinjama.

Alergijske reakcije, čak i najbezazlenije, se mogu javljati upravo zbog prašine. Nemojte misliti da ako vi ne osjećate posljedice da vaše dijete ili kućni ljubimac ne pati, ne reagiramo svi na isti način, a baš zato što se prašina sastoji od toliko puno izvora teško je reći što nam točno smeta. Isto tako je i borba protiv tih alergija uzaludna pa je najbolje prašinu u domu svesti na minimum. Alergijske reakcije na prašinu su kihanje, iznenadno curenje nosa iako niste prehlađeni, crvene iziritirane oči, kašljanje ili neka vrsta kožnog osipa. Poseban problem imaju i osobe s lećama, pa ako primijetite da kišete iz čistog mira samo zato što ste potražili nešto na vrhu ormara ili vas oči peku nakon što su djeca skakala po trosjedu, možda imate alergijsku reakciju na prašinu.

Djeca, a pogotovo bebe, su posebno osjetljivi na prašinu zbog slabijeg imuniteta. Dapače, neki dijelovi prašine, poput čestica zemlje s pesticidima i razni alergeni su vašim bebama prvi doticaj s alergenima i raznim iritirajućim sredstvima.

Foto: Gorenje

Kako smanjiti nakupljanje prašine?

Perite posteljinu i plahte barem jednom tjedno, tako ćete smanjiti mogućnost nakupljanja prašine i grinja. Također, kada brišete prašinu, brišite od vrha prema dolje. Nećete si pomoći time da počistite prašinu s podova i nakon toga brišete prašinu s vrhova ormara ili polica. Iako većina nas čisti prašinu s raznim krpama, bilo da su stare majice ili moderne krpe od mikrofibre, uglavnom brišemo sa suhim krpama. Tako samo širimo prašinu po domu, bolje je namočiti krpu i s vlažnom krpom polako se rješavati prašine. Provjerite filtere klima uređaja, većina ih se lagano skida i perivi su u vodi. Nemojte se iznenaditi ako ih niste dugo čistili (ili nikada), prašina se na njima itekako skuplja a svaki put kada upalite klimu ona samo širi tu prašinu po sobi.

Ok, riješili ste nakupljanje, ali kako se istinski riješiti prašine?

Najbolja pomoć u borbi protiv prašine je redovno usisavanje. Nakon što pobrišete police i razne ormariće, ništa ne rješava prašinu poput dobrog usisavača. Gorenje G·force su vrhunski usisavači koji, uz izrazito malu potrošnju energije, imaju visoku učinkovitost u čišćenju i tihi rad.

Foto: Gorenje

G·force usisavači dostupni su u nekoliko razina G·Force Lite, G·Force Plus i G·Force Pro. Nude mogućnost sakupljanja prašine u vrećicu ili posudu te dolaze u nekoliko različituh kombinacija boja, kako bi odgovarali različitim ukusima. Zahvaljujući inovativnoj XpandZone četki s ergonomskim X oblikom dvostrukog otvora za sakupljanje prašine, brže i učinkovitije ćete sakupiti prašinu s tepiha, tvrdih podova i parketa. U današnje vrijeme, kada smo svi malo razmaženi pametnim telefonima, i tražimo rješenja na dodir jednog gumba, Gorenje G·force usisavači nude upravo to, LED zaslon s upravljanjem na dodir s 5 prednamještenih programa. A kako bi nesmetano čistili dom, tu je 10 m dugačak kabel koji će osigurati nesmetano kretanje kroz bilo koju veličinu prostorije. Zahvaljujući HEPA filtraciji zajamčeni su superiorni rezultati usisavanja i čist zrak, što će cijeniti svi, a posebice oni koji pate od alergija, imaju malu djecu, životinje. Ili svatko tko želi brzinsko i pametno rješenje za čist i uredan dom. Dodatnu sigurnost donijet će vam produženo jamstvo, gdje uz redovne 2 godine jamstva, uz prijavu dolaze 3 dodatne godine jamstva, na Gorenje G•Force usisavače.

Sadržaj omogućio Gorenje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije