Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
upozorenje znanstvenika

Spavate s razmaknutim zavjesama? To bi moglo biti loše za vaše zdravlje…

Shutterstock
12.04.2024.
u 07:00

Studija je pokazala da spavanje u svijetloj prostoriji može povećati rizik od moždanog udara, a i otežava kvalitetu odmora

Volite spavati u svijetloj sobi? Pa, možda biste si trebali nabaviti zavjese ili rolete za zamračivanje jer je nova studija otkrila da spavanje u svijetloj sobi ima niz zdravstvenih implikacija. Prema istraživačima u Kini, ostavljanje razmaknutih zavjesa dok spavate može povećati rizik od moždanog udara za 43%, budući da svjetlosno onečišćenje otežava kvalitetan odmor i opterećuje tjelesne organe, piše Metro. 

Znanstvenici su analizirali podatke prikupljene od preko 28.000 ljudi kako bi utvrdili utjecaj poremećaja na prirodni ritam spavanja i budnosti – i čini se da postoji jasna poveznica. Dr. Jain-Bing Wang, stručnjak za javno zdravstvo uključen u studiju, komentirao je: "Naša studija sugerira da veće razine izloženosti vanjskom umjetnom svjetlu noću mogu biti faktor rizika za cerebrovaskularne bolesti. Stoga savjetujemo ljudima, posebno onima koji žive u urbanim područjima, da razmotre smanjenje te izloženosti kako bi se zaštitili od njezinog potencijalnog štetnog utjecaja."

VEZANI ČLANCI:

Kao dio rada, objavljenog u časopisu Stroke, znanstvenici su šest godina pratili ljude iz istog grada bez povijesti cerebrovaskularnih bolesti (kao što su moždani udari i aneurizme). Od 28.300 sudionika, 900 ih je imalo moždani udar unutar tog vremena, dok je daljnjih 378 doživjelo drugu cerebrovaskularnu bolest. Satelitske slike zatim su korištene za procjenu svjetlosnog onečišćenja kojem je svaki pacijent bio izložen noću kako bi se vidjelo je li to pridonijelo njihovim zdravstvenim problemima. Prema istraživanju, izlaganje jakom svjetlu noću 'moglo bi dovesti do toga da tjelesni cirkadijalni ritam suzbija lučenje melatonina.' Kao rezultat toga, razine triglicerida, krvni tlak i glukoza u krvi mogu se povećati, izazivajući vaskularna stanja.

"Unatoč značajnom napretku u smanjenju tradicionalnih kardiovaskularnih čimbenika rizika kao što su pušenje, pretilost i dijabetes tipa 2, važno je uzeti u obzir čimbenike okoliša u našim naporima da smanjimo globalni teret kardiovaskularnih bolesti", dr. Wang je dodao. Nedostatak sna odavno se povezuje sa zdravstvenim problemima, od oslabljenog imunološkog sustava do debljanja. Međutim, ova studija naglašava da se ne radi samo o količini odmora, već i o kvaliteti. Kad je riječ, konkretno o moždanim udarima, visoki krvni tlak, masne naslage koje sužavaju ili blokiraju krvne žile i dijabetes – a svi oni mogu biti pogoršani ili uzrokovani spavanjem u svijetloj prostoriji – navode se kao česti uzroci.

GALERIJA: Ovo je 18 najboljih poza za spavanje: Je li vaša omiljena među njima?

1/5

Najbolje okruženje za kvalitetan san: Kako biste poboljšali uvjete spavanja za optimalan odmor, trebali biste svoju sobu držati što tamnijom ili nositi masku za spavanje. "Tama je ključna za san. Čak i male količine svjetla mogu ometati san, a što je spavaća soba svjetlija, problem je veći", kaže dr. Neil Stanley. Također preporučuje da vaša soba ima pravu temperaturu (oko 16-18°C) i da vam nije previše toplo ispod pokrivača. To je zato što vaše tijelo mora gubiti toplinu tijekom noći, pa vam previše topline može ometati san.

Izbjegavanje kofeina i teških obroka prije spavanja može također pridonijeti boljem snu, uz uvjet da se osjećate opuštenije u svom prostoru za spavanje tako što ćete ga koristiti samo za odmor (što znači da nema noćnog pregledavanja društvenih mreža ili rada iz kreveta). Sve je u tome što vama odgovara, ali ključni su davanje prioriteta učinkovitoj rutini opuštanja i opuštajućem okruženju. Dr. Neil dodaje: "Vaš san je od vitalne važnosti za vaše fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje; stoga morate odvojiti vrijeme u svom životu da biste se naspavali."

Ne možete zaspati? Evo što se događa s vašim tijelom kada spavate manje od šest sati! 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije