Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAV ŽIVOT

Šljive- super hrana u svijetu zdravlja

30.01.2009.
u 11:43

“Jedna šljiva ima istu razinu antioksidanta kao i šaka borovnica, koje su se dosad smatrale vrhuncem u zdravoj prehrani”- tvrdi Dr. David Bryne iz tvrtke AgriLife. Navod je rezultat istraživanja u SAD-u, tijekom kojeg se proučavala reakcija ovih spojeva u dodiru s uzgojenim stanicama raka dojke, te kolesterola.

Antioksidanti su molekule koje kruže organizmom u potrazi za slobodnim radikalima koji uzrokuju srčane bolesti i rak. Da bi tijelo razvilo bolju obranu od tih poteškoća, savjetuje se što više konzumacije voća. Catherine Collins iz londonske bolnice St. George's pozdravila je rezultate istraživanja navodeći da su šljive jedna od najukusnijih i najjeftinijih namirnica na tržištu.

“Šljive su i niskokalorična namirnica, bez masti. Ako svaki dan pojedete dvije do tri šljive, puno ćete učiniti za svoje zdravlje. Uzmite u obzir da ne ljuštite voće, jer najviše antioksidanata nalazi se upravo u kori.”- kaže Collins. Zanimljiva je i informacija da šljive i borovnice u borbi za ljudsko zdravlje u stopu prate breskve i nektarine, koje jednako tako imaju visoku razinu korisnih spojeva.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije