Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
borbe s alergijom

Sezona ambrozije pred vratima: Klonite se prirode od 10 do 18 sati

alergija
11.08.2012.
u 11:44

Ambrozija onima koji su alergični na nju zagorčava život od sredine kolovoza pa do kraja rujna. Inače, ona je najjači i najagresivniji peludni alergen...

 

Kolovoz je najmučniji mjesec za alergične na ambroziju jer biljka tada ulazi u cvat. Cvatnja traje i tijekom jeseni, čak do kraja rujna ali i dulje. Koncentracija peluda raste i do 20 puta više od količine potrebne da izazove i najmanju alegijsku reakciju. Već i male količine peluda izazivaju kihanje, svrbež nosa, vodeni iscjedak iz nosa, otekline kapaka i otežano disanje, što remeti normalan život.

U Hrvatskoj svaki deseti stanovnik ima problema s alergijom na ambroziju. Za očekivati je da će taj broji rasti jer je ambrozija u Hrvatskoj vrlo raširena, a ljudski organizam uslijed sve većeg komfora i sve manjeg doticaja s prirodom postaje sve osjetljiviji. 

Oni koji pate od peludne groznice trebaju se informirati o kretanjima peludnih alergena (pratite alergijski semafor, peludnu i biometeorološku prognozu) na Zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i prema njima organizirati dnevne aktivnosti. Trebali bi i izbjegavati odlazak u prirodu za vrijeme sunčanog i vjetrovitog vremena ili ako se već odluče za tako nešto trebalo bi izabrati dan nakon kiše jer su tada koncentracije peluda u zraku najniže.

Ako patite od alergije, nakon boravka na otvorenom prostoru pri povratku kući operite ruke, otuširajte se, operite kosu i presvucite odjeću, kako biste spriječili unošenje peluda u prostor gdje boravite, ne sušite rublje na zraku u vrijeme visokih koncentracija peluda (od 10 do 18 sati), prekrijte krevet i zatvorite prozore u vrijeme najveće polinacije.

Stalno nosite sunčane naočale i šešire tijekom dana, četkajte i perite kućne ljubimce jer oni također skupljaju pelud, boravite u zatvorenim i klimatiziranim prostorima (ako je moguće), redovito uređujte svoje okućnice i travnjake, te izbjegavajte šetnju pored i kroz zakorovljene površine.

Svakako ne zaboravite uzimati redovito terapiju propisanu od liječnika. Nikako ne konzumirajte namirnice koje imaju križnu reakciju s antigenima peluda ambrozije (pelud ambrozije i konzumacija banane, čaja od kamilice, krastavca, artičoke, kivija, dinje, lubenice, suncokreta; pelud pelina i konzumacija celera, peršina, jabuke, kivija, kikirikija, lješnjaka, suncokreta). Ako u prirodi spazite biljku ambrozije iščupajte ju ili nazovite nadležne institucije.

Komentara 3

Avatar Piruška
Piruška
12:53 11.08.2012.

Nepregledna polja Ambrozije na južnom ulazu u Zagreb ( Buzin,Odra, Hrašče, Dragonožec i druga prigradska naselja) počela su ovaj vikend sa cvatnjom ! Kad zapuše za par dana južni vjetar odosmo svi mi u gradu u tri pm ! Sramota !

JU
jujo
15:38 11.08.2012.

Hajde ljencuge zasto niste redovito kosili. Samo gledate gdje je pivo ili kava a sada se cudite kada je porasla. Dajte jednom posteno radite svoj posaj i poljoprivrednici i komunalci i onda sigurno nece vise biti problema sa ambrozijom.

MA
Mash
11:13 12.08.2012.

To vam je sve glupost!. Nije abrozija kriva... što je živa. Krivi smo sami što se hranimo smećem i tijelo nema od čega stvarati imunološki sistem koji bi bio dobar da nas brani od svega. Da se čuvam prirode odod 10 do 18 sati? Ma nemoj, molim te... Veće gluposti nisam davno pročitao... xDDD Ko li sve ovo piše? A tko to pušta u javnost jednako je blentav...xDDDD

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije