Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osteoartritis

Saznajte što vam govore 'škripajuća' koljenja

Koljeno
Shutterstock
05.05.2017.
u 00:00

Nakon što pročitate rezultate ovog istraživanja, više nećete vaše zdravlje uzimati zdravo za gotovo...

Ako vam je poznato pucketanje u koljenima dok se saginjete, ili tokom razgibavanja nakon tračanja, nemojte to više zanemarivati. Čak i u slučaju da vam pucketanje uopće ne uzrokuje bol, ono je vjerodostojan pokazatelj da možete dobiti artritis, otkrivaju istraživači s Medicinskog fakulteta u Bayloru, donosi menshealth.

Istraživači su identificirali upozorenja koja pokazuju prve znakove osteoartritisa. Analizirali su podatke unazad 4 godine kroz studiju koja je obuhvatila muškarce i žene. Ispitivali su sudionike bez jasnog znaka artritisa (znači one koji nisu osjećali nikakvu bol).

Došli su do rezultata koji su pokazali da su i bezbolna pucketanja, za godinu dana dovela do pojave artritisa. Čak 75 posto ispitanika kojima su koljena pucketala, a nisu osjećali nikakvu bol, bili su slučajevi sa siptomatičnim osteoartritisom. Ispitanici kojima su koljena ponekad pucketala su 2x podložniji artritisu, dok oni kojima su koljena pucketala konstantno su 3x podložniji pojavi te boelsti prema istraživanju.

Jedan od načina kako možete utjecati na "pucketanje" u koljenima, a zatim i na moguću pojavu artritisa, jest da smanjite tjelesnu težinu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije