Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dr. Jaclyn London

Savjeti nutricionistice za što ukusniji i hranjiviji doručak: Evo što treba jesti, a što izbjegavati

shutterstock
27.05.2021.
u 07:00

Za većinu bi ljudi doručak trebao sadržavati najmanje 300-350 kalorija - i trebalo bi ga se jesti, a ne piti: ako kalorije ispijate umjesto da ih pojedete, biti ćete manje siti i jedva dočekati sljedeći obrok.

Sigurno ste toliko puta čuli rečenicu 'Doručak je najvažniji obrok u danu' da vam već odavno zvuči kao otrcana fraza, no neke se fraze, kaže dijetetičarka dr. Jaclyn London, ponavljaju s razlogom.

- Da biste izbjegli slabost izazvanu padom šećera u krvi, trebate doručak, a u danu koji ste započeli zdravim i hranjivim obrokom ćete donositi i bolje odluke - kaže ona.

Savjeti za što ukusniji i hranjiviji doručak

  •  Doručkujte baš svaki dan

Jer istraživanja kažu da ćete vjerojatno u danu sagorjeti više kalorija ako ste doručkovali, a preskakanjem tog obroka tijelo će sagorjeti manje masti.

  •  Izbjegavajte slatko

Razne žitarice, zobene pahuljice, energetske pločice i čokoladice, razna peciva i sokovi obično su prepuni šećerom. Tražite žitarice s jednoznamenkastim dodatkom šećera, energetske pločice s manje od četiri grama dodanog šećera i nezaslađene mliječne proizvode. Klonite se slatkih napitaka, posebno zaslađenih pića od kave i čaja.

  •   Birajte nemasne bjelančevine:

Poput jaja i nezaslađenih mliječnih proizvoda.

  •  Dodajte nekoliko namirnica

Za doručak napravite omlet sa sinoćnjim ostacima povrća (planirajte unaprijed): više namirnica znači i više vlakana, što znači da ćete duže biti siti.

  •   Povećajte količinu

Za većinu nas doručak bi trebao sadržavati najmanje 300-350 kalorija i trebalo bi ga se jesti, a ne piti: ako kalorije ispijate umjesto da ih pojedete, biti ćete manje siti i jedva dočekati sljedeći obrok.

Dobar bi doručak trebao kombinirati proteine, masnoće i proteine pune vlakana, što je ključno da budete siti i imate dovoljno energije. Zato ako ujutro ne jedete dovoljno povrća i voća, da dobijete dovoljno proteina dodajte jedno jaje, više orašastih plodova ili ostatke piletine od večere, savjetuje dr. London za Woman's Day

Cijepljenje će trajati dok se ne cijepi više od tri milijuna građana:

Isprobajte i neki od ovih namaza:

1/2

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije