Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BUDITE AKTIVNE

Sat vremena hodanja dnevno smanjuje rizik od raka dojke

11.12.2008.
u 21:02

Japansko istraživanje na 30 tisuća žena koje je trajalo 12 godina dokazalo je da sat vremena hodanja dnevno i lagana tjelovježba najmanje jedan sat tjedno može za čak 55 posto smanjiti rizik od raka dojke. Održavanje normalne tjelesne težine, tvrde stručnjaci, jedan je od najboljih načina da se smanji rizik od te opasne bolesti.

Rezultati istraživanja vrijede i za žene koje su pod većim rizikom poput onih s prekomjernom težinom ili onih koje su u menopauzi isto kao i za žene kod kojih postoji manji rizik.

Preporučamo hodanje jedan sat dnevno zajedno s tjelovježbom poput trčanja, plivanja ili teretane kako bi se smanjio rizik od bolesti, bez obzira je li žena u menopauzi ili ima višak kilograma – ističu stručnjaci.

Prekomjerna tjelesna težina pogoduje razvoju tumora zbog toga što se proizvodi više hormona nego kod mršavijih ljudi. Visoke razine nekih hormona kao što su estrogen i inzulin mogu povećati rizik od obolijevanja od određenih vrsta raka.

Drugo je pak istraživanje, provedeno u Americi prošli mjesec, pokazalo da fizički aktivni ljudi znatno rjeđe obolijevaju od bilo koje vrste raka, ali samo ako se dobro naspavaju. Naime, ista je studija otkrila da manje od sedam sati sna povećava rizik od raka bez obzira bili fizički aktivni ili ne.

(K.B.)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije