Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PET TIBETANACA

Samo 20 minuta dnevno za zdravlje

joga sandra djidara bianco
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/8
23.04.2012.
u 15:32

Pet jednostavnih vježbi koje stoljećima svakodnevno prakticiraju tibetanski redovnici osiguravaju mladost i zdravlje organizma

Zvuči kao reklamni oglas za ‘eliksir života’, no uistinu je riječ o cijenjenoj vještini koju mnogi smatraju korijenom joge.

– Ljudsko tijelo ima sedam energetskih centara koje možemo zamisliti kao energetska polja koja se vrte. Svaki od tih sedam vrtloga u vezi je sa sedam hormonskih žlijezda u endokrinom sustavu tijela, a djeluju tako da potiču izlučivanje hormona svake pojedine žlijezde. Ti hormoni upravljaju svim tjelesnim funkcijama, uključujući i proces starenja. U zdravom tijelu svaki se od vrtloga vrti velikom brzinom omogućavajući životnoj energiji tok kroz endokrini sustav. Kada se jedan ili više vrtloga uspore, blokiran je tok energije, a organizam stari i podložan je bolestima, objašnjava Sandra Đidara Bianco, certificirana učiteljica joge u GaiaYoga školi & shali te dodaje kako sljedeće vježbe osiguravaju nesmetano kretanje energije, što rezultira zdravljem i vitalnošću. – Ustrajete li u njima, nestat će bezvoljnost, nesanica, iscrpljenost, depresija, alergije te bolovi u leđima.

1. tibetanac pojačava tjelesnu i duhovnu pokretljivost te stabilizira psihičko stanje.

Vježbanje tibetanaca prema tradiciji počinje se tako da se svaka vježba napravi po tri puta i tako tjedan dana. Nakon toga se broj izvođenja vježbi sa svakim idućim tjednom povećava za tri. Dakle, svaka se vježba napravi šest, zatim 9, 12, 15, 18 i na kraju 21 put.

Stanite uspravno i raširite ruke paralelno s tlom. Oči usmjerite na jednu točku te se okrećite lagano u smjeru kazaljke na satu na mjestu. Ako vam se zavrti u glavi, zaustavite se, spojite ruke ispred i usmjerite pogled na palce na rukama. Kada se dođe do 21 okretaja, njihov se broj više ne povećava. To je dovoljan broj da bi se energetski centri potaknuli na okretanje.

2. tibetanac – vraća vas u osobno središte, jača trbušne mišiće i poboljšava imunitet.

Važno je znati da jednom kada počnete vježbati, ne biste smjeli gubiti kontinuitet, nego nastavljati iz dana u dan, u vrijeme koje vam najbolje odgovara. Ispružite se leđima na pod. Ruke položite duž tijela i položite dlanove na pod sa skupljenim prstima.Pri udahu privucite bradu na prsa. Istodobno podignite noge u okomiti položaj, pri čemu ne smijete savijati koljena. Pri izdisaju polagano spustite natrag glavu i noge na pod. Opustite sve mišiće i ponovite – bez suvišnog naprezanja. Kod svakog ponavljanja održavajte ritam disanja: kada podižete glavu i noge, udah, a kada ih spuštate, izdah.

3. tibetanac – širi grudni koš i pomaže u jasnijem sagledavanju životnih ciljeva.

 Kleknite uspravnog tijela i uspravno postavljenih nožnih prstiju. Bradu spustite na prsa. Ruke stavite na donji dio leđa ili mišiće bedara. Potom povucite glavu i zatiljak oprezno prema natrag izvijajući se prema natrag.Vježbu radite samo do granice ugode. Vratite se u početni položaj s izdahom i ponovite vježbu. I ovdje je potrebno slijediti ritam disanja. Kada se savijate prema natrag, duboko udahnite, a kada se vraćate u uspravni položaj, izdahnite. Prije spuštanja glave zatiljak istegnete prema gore i tek tada spustite glavu.

4. tibetanac – izravnava vrat, jača kralježnicu i potiče probavu.

Može se na početku činiti teškim, no vrlo brzo postaje jednostavan kao i ostali. Sjednite na pod. Noge ispružite ravno prema naprijed s razmaknutim stopalima oko 30 cm. Tijelo neka vam bude uspravno, a dlanove položite na tlo pokraj stražnjice te privucite bradu na prsa.Pokret dizanja treba krenuti od zdjelice, odnosno donjeg dijela leđa. Zdjelica se, dakle, potisne prema naprijed u smjeru stopala. Spustite glavu prema natrag istodobno podižući tijelo tako da se koljena saviju, dok ruke ostaju ispružene. Trup s natkoljenicama treba činiti ravnu liniju, paralelnu s tlom. Ruke i potkoljenice okomite su na tlo.

5. tibetanac – pročišćava um i tjera loše raspoloženje.

 Kada radite peti, legnite trbuhom na tlo, a ruke postavite u visini grudi. Oduprite se nožnim prstima o pod i pri udisaju podignite na ispruženim rukama gornji dio tijela. Glavu polako zabacite na potiljak. Noge su razdvojene malo šire od širine kukova.Kod sljedećeg udisaja iz sredine tijela zauzmite obrnutu V-poziciju. Pete spustite na tlo, a bradu povucite na grudi. Kratko zadržite dah te se preko prethodne pozicije vratite u ležeći položaj. Pri podizanju tijela duboko udahnite, a kada ga spuštate, izdahnite. Vježbu obvezno izvodite bosi na podlozi koja se ne kliže.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije