Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Soli i konzervansi

Salame, špek i hrenovke ubojita su hrana

roštilj
Goran Stanzl/Večernji list
18.05.2010.
u 11:42

Obrađeno meso sadrži u prosjeku četiri puta više soli i 50 posto više konzervansa od neprerađenog mesa.

Svakodnevni obrok s dvije tanke kriške slanine ili kobasice može udvostručiti rizik od bolesti srca, tvrde znanstvenici. Njihovo je istraživanje pokazalo da je začinjeno, soljeno ili na drugi način obrađeno meso može povećati vjerojatnost za razvoj dijabetesa jede li se redovito po 50 grama. Rak debelog crijeva i rak dojke također su povezani s prethodnim konzumiranjem veće količine šunke i slanine.

Neprerađeno crveno meso poput govedine, svinjetine ili janjetine, međutim, ne povećava rizik od bolesti, prenosi Daily Mail. Na Harvard School of Public Health u SAD-u analizirali su prehrambene navike što se mesa tiče na više od milijun ljudi. Zaključio je da oni koji jedu velike količine prerađenog mesa imaju veći rizik srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2 - za srčane bolesti čak 42 posto veći je rizik, a 19 posto za dijabetes tipa 2.

Stručnjaci tvrde da nije meso samo po sebi nezdravo, nego je problem u solima i konzervansima koji se koriste u procesu stvrdnjavanja mesa. Sol povećava krvni tlak. Renato Micha, glavni autor studije objavljene u časopisu Circulation, rekao je da obrađeno meso sadrži u prosjeku četiri puta više soli i 50 posto više konzervansa od neprerađenog mesa.

"To sugerira da razlike u soli i konzervansima, a ne masti, mogu objasniti veći rizik od bolesti srca i dijabetesa", rekao je. British Heart Foundation poručuje da meso još uvijek može biti dio zdrave prehrane koristimo li zdravije metode pripreme poput roštilja.

Komentara 28

Avatar Gricka**
Gricka**
20:12 18.05.2010.

Volim virsle, spek, cvarke, ribe, morsku kuhinju. Mljac! Sve to treba papati, jer je jako fino. Treba se veseliti. Treba ljubiti. Naravno, ne treba meso zderati svaki dan. Nekad za promjenu treba bit bez jela I mesa, osim onog zivogg ( poda se ) I to vam je to. Vince I gemist, apsolutno!! Ne treba vam nikakav bodybuilding ak zivite u skladu sa sobom I sa prirodom.

TH
than
22:42 18.05.2010.

Totalne gluposti. Svaciji organizam je unikatan, tako da se ne mogu donositi bilo kakvi zakljucci. Uostalom, spek sa konzervansom ?!?! Nisam niti znao da to postoji. Niti ne znam cemu sluzi. Znam da jedem domaci spek bez njega i da mu je rok trajanja daleko dulji od onoga u trgovini, pa se pitam cemu konzervansi ?!?!

Avatar arcanius
arcanius
15:52 24.05.2010.

prije će meni suknja doći glave, nego čevapi i piva :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije