Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Putovanja

Rujan u Lovincu

Početak jeseni vezan je uz dvije tradicionalne manifestacije, biciklijadu Srce Velebita – uspon na Tulove grede (10.-12.9.) i Dane Krumpira i sira (zadnji vikend u rujnu)
30. kolovoza 2021. u 10:29 495 prikaza
Rujan u Lovincu
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/4

Jesen u Lici s obiljem sočnog voća, ličkog krumpira, mirisnim livadama i paletom svih boja nepreglednih šuma Velebita već je godinama mamac za mnogobrojne bicikliste i njihovu pratnju.

Rujanska biciklijada Srce Velebita - Uspon na Tulove grede (10. - 12.9.) već prvi dan, u petak 10.9., nudi novi izazov bike & hike Sveto Brdo, po mnogima najljepši vrh Velebita. Biciklima se vozi jednom od novo probijenih šumskih cesta nakon čega slijedi uspon do skloništa Dušice te dva sata napornog uspona na Sveto Brdo gdje najupornije čeka nagrada- nezaboravan 360˚ pogled na obalu i mnogobrojne otoke Jadranskog mora s jedne strane te unutrašnjost Like s druge strane.

Svaki dan sudionici biciklijade mogu birati između tri ponuđene biciklističke ture, od kojih je jedna uvijek kombinacija bicikliranja i planinarenja. Tako u petak 10.9. sudionici mogu birati laganu obiteljsku stazu Suvajski bunari (35 km) te tešku stazu Mile vode -River Deep (65 km).

Rujan u Lovincu | Autor : Promo Foto: Promo

Subota je već tradicionalno rezervirana za najpopularniju turu Winnetou kojom se Majstorskom cestom dolazi do prijevoja Mali Alan nakon kojeg slijedi spust na more i povratak kombijima. U subotu sudionici mogu izabrati i bike & hike Tulove grede, jedan od najljepših i najčešće fotografiranih vrhova Južnog Velebita ili laganu obiteljsku stazu do Zira uz mogućnost pješačkog uspona na sam vrh. Sve subotnje ture završavaju na Izletištu Cvituša gdje se nude razni lički specijaliteti, a organizirana je i prodajna izložba ličkih OPG-ova: Raspjevane koze (kozji sir, sapuni od kozjeg mlijeka), Naša farma (organske maline i proizvodi od malina te organsko povrće), Destilerija Pavelić (domaće rakije i likeri) i drugi. Za sve koji žele znati više organizirana je i servisna radionica gdje mogu naučiti promijeniti gumu, popraviti lanac i slične manje popravke izuzetno korisne tijekom bicikliranja bespućima Velebita. Ovdje se dočekuju i najljepše večeri uz vatru na otvorenom kaminu, nebo s tisućama zvijezda i pogled na brdo Cvituša i osvijetljenu crkvicu Sv.Ante.

Rujan u Lovincu | Autor : Promo Foto: Promo

Nedjelja 12.9. rezervirana je za utrku XCM Srce Velebita za licencirane natjecatelje, a za ostale sudionike biciklijade organizirane su atraktivne staze River Deep Mountain High, lagana staza od 40 km s posjetom Bakovcu, jednom od najljepših izvora u Lovincu, Pilar, srednje teška staza od 40 km te Lička polja, lagana obiteljska staza od 35 km na kojoj sudionici mogu brati samoniklo začinsko bilje, uživati u novouređenom izvoru Banica i posjetiti neki od lokalnih OPG-ova.

Detaljne informacije, GPX tragovi trasa, prijavni obrasci za biciklijadu i Utrku se nalaze na www.srcevelebita.hr

Rujan u Lovincu | Autor : Promo Foto: Promo

Lovinački kraj oduvijek je bio poznat po vrsnom ličkom krumpiru i sirevima stoga je kraj rujna već niz godina rezerviran za manifestaciju Dani krumpira i sira na kojoj posjetitelji mogu uživati u gastronomskoj ponudi domaćih ličkih specijaliteta, upoznati i kupiti neku od mnogobrojnih sorti krumpira, kupiti kozji ili kravlji sir i basu po recepturi lovinačkih baka. I uvijek ono najvažnije, uživati u netaknutoj prirodi i kristalno čistom ličkom zraku s pogledom na veličanstveni Velebit.

Detaljne informacije na www.lovinačkiturističkiforum.hr

76th Session of the General Assembly at UN Headquarters in New York
PREDSJEDNIK U SAD-U
Stručnjaci o Milanoviću u New Yorku: 'Prvi put u povijesti ovo čujemo, čekali smo 20 godina'
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!