Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pretvorite bijes u nešto dobro

Riješite je se učinkovito: Isprobajte ovih pet savjeta za nošenje s ljutnjom!

Shutterstock
11.12.2023.
u 10:30

Uz ovih nekoliko savjeta ćete naučiti kako kontrolirati ljutnju pomoću suosjećanja i razumijevanja

Ljutnja je prirodna emocija i nema potrebe da taj osjećaj sami sebi zamjeramo, no često postoji i bolji način za izraziti se od ljutnje i bijesa. Na sreću, postoji šansa da naučite upravljati bijesom i pretvorite ga u nešto dobro, piše Time

Duboko dišite: Kada smo uzrujani počinjemo plitko i ubrzano disati, a to je posljednje što nam u tom trenutku treba. Najbolje što možemo učiniti je duboko udahnuti pa istu stvar ponoviti još nekoliko puta. Zatvorite oči i pratite svoj dah, udišite polagano i duboko i isto tako izdišite. Ubrzo ćete se smiriti i moći situaciju racionalnije sagledati.

VEZANI ČLANCI:

Verbalizirajte ljutnju: Ispadima bijesa nećete ništa konstruktivno napraviti, no to ne znači da ljutnju trebate držati u sebi. Nazovite prijatelja ili mu napišite u poruci zbog čega ste ljuti, izjadajte mu se. Idealno bi bilo naći se s njime ili njom i razgovarati. Ljutnja gubi moć kada ju pretvorimo objasnimo riječima, a i ne može nam štetiti, što bi bio slučaj da smo je zadržali u sebi. 

Na ljutnju odgovorite humorom: Moći se šaliti u kritičnom trenutku pravi je blagoslov. Humor nam pomaže da sagledamo situaciju iz druge perspektive, da iskoračimo iz vrtloga emocija i budemo objektivni promatrač te na taj način pronađemo najbolje rješenje. Ne doživljavajući sebe i život preozbiljno imamo priliku uvidjeti da su nerijetko nevažne stvari one oko kojih radio problem.

VEZANI ČLANCI:

Prepoznajte okidače: Ako se često ljutite obratite pažnju na to što izaziva takve osjećaje kod vas. Ako su to prometne gužve u koje upadate svaki dan kada se vraćate s posla, pronađite alternativni pravac ili počnite odlaziti na posao ranije i ranije se vraćati kući. Ako ne možete otkriti izvor ljutnje, sjetite se iduću put kada se naljutite obratiti pozornost što je pošlo po krivu.

Promijenite okružje: Uzmite vremena za sebe. Prošetajte, budite malo sami, ispušite se. Vidjet ćete da će situacija izgledati puno drugačija za sat vremena. 

Odvratite pažnju: Ako ništa drugo ne uspije, pronalazak drugog načina za kanaliziranje vaše energije može vam skrenuti misli s onoga što vas ljuti. Šetnja, započinjanje novog hobija, pečenje, čišćenje garaže, gledanje komedije, vježbanje, čitanje dobre knjige… sve dok vam to nakratko skreće misli s problema, može vam pomoći da ljutnju držite pod kontrolom.

Znanstvenici objasnili što se od kojeg roditelja nasljeđuje: Od majke inteligencija, ali i ćelavost!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije