Punjene paprike su jedno od onih jela koje gotovo svaka obitelj u Hrvatskoj i regiji ima na svom jelovniku – posebno ljeti, kada su svježe paprike u sezoni. Sočne i mekane, punjene mljevenim mesom i rižom, kuhane u mirisnom umaku od rajčice i poslužene uz kremasti pire krumpir, predstavljaju savršeni spoj okusa i tradicije.
Ovo je jelo koje se ne jede na brzinu – kuhinja zamiriši, lonac lagano krčka, a svatko uzima repete. Bilo da ih pripremate za nedjeljni ručak ili kao utješno jelo nakon napornog dana, punjene paprike su klasik koji nikada ne izlazi iz mode.
Sastojci:
Za punjene paprike:
- 8 srednje velikih mesnatih paprika (najbolje babure)
- 500 g mljevenog mesa (mješavina svinjetine i junetine)
- 100 g riže
- 1 veći luk (sitno sjeckan)
- 2 režnja češnjaka (sitno sjeckana)
- 1 jaje
- Sol, papar, mljevena paprika (po ukusu)
- Malo peršina (po želji)
Za umak:
- 2-3 žlice ulja ili masti
- 2 žlice brašna
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 500 ml pasirane rajčice
- 1-1,5 l vode ili temeljca
- Lovorov list, sol, papar, šećer (po potrebi)
Za pire krumpir:
- 800 g krumpira
- 50 g maslaca
- 100-150 ml mlijeka
- Sol
Priprema: Operite paprike, odrežite im vrhove (kapice) i očistite unutrašnjost od sjemenki. U zdjeli pomiješajte mljeveno meso, opranu sirovu rižu, nasjeckani luk i češnjak, jaje, sol, papar i malo mljevene crvene paprike. Dodajte i peršin ako volite. Dobro promiješajte da se svi sastojci povežu. Napunite paprike smjesom do vrha, ali ne prečvrsto jer riža treba prostora za kuhanje. U širokom loncu zagrijte ulje/mast, dodajte brašno i napravite svijetlu zapršku. Umiješajte koncentrat rajčice, kratko popržite, a zatim dolijte pasiranu rajčicu i vodu/temeljac. Dodajte lovorov list, začinite po ukusu solju, paprom i malo šećera. U umak pažljivo stavite punjene paprike. Po potrebi dodajte još tekućine da budu skoro prekrivene. Kuhajte na laganoj vatri 60–75 minuta, povremeno protresite lonac. Krumpir ogulite, narežite na kocke i skuhajte u slanoj vodi dok ne omekša. Ocijedite, dodajte maslac i toplo mlijeko pa izgnječite u glatki pire.