Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mljac!

RECEPT DANA Napravite tradicionalno hrvatsko jelo - lički presnac!

Shutterstock
03.03.2024.
u 08:00

Sastojci za ovo ukusno jelo su vrlo jednostavni

Lički presnac dio je tradicionalne hrvatske kuhinje. Obogaćen je ličkim sirom škripavcem, mirisi savršeno dobro i svi ga obožavaju. Potrebno vam je svega nekoliko sastojaka, a priprema je zapravo prilično jednostavna. Ako još niste probali ovo preukusno tradicionalno jelo, sada je pravo vrijeme da ga pripremite kod kuće. 

Sastojci:
• 300 g glatkog pšeničnog brašna
• 50 g maslaca
• 3 jaja
• 100-150 ml mlijeka
• 30 g svježeg kvasca
• sol
• malo ulja
Nadjev:
• 700 g ličkog sira škripavca
• 5 žumanaca
• 5 žlica brašna

VEZANI ČLANCI:

Priprema: U malo tople vode razmutite kvasac i ostavite ga da se digne. Pomiješajte brašno sa soli pa dodajte omekšali maslac narezan na listiće, jaja i pripremljeni kvasac. Umutite čvrsto tijesto. Ostavite ga na toplom dok mu se obujam ne udvostruči. U međuvremenu za nadjev izgnječite škripavac pa dodajte žumanca, brašno i mlijeko. Promiješajte sve da se sastojci sjedine. Smjesa mora biti gusta.

Tijesto razvaljajte u krug, debljine oko 1,5 cm, ali tako da prelazi kalup od torte ili neke druge okrugle
posude u kojoj će se presnac peći. Tijesto prenesite u namazan kalup tako da jedan dio tijesta, odnosno rubovi, dosta vire izvan ka-
lupa. Nadjev rasporedite po tijestu pa preklopite rubove. Pripremljeni presnac ostavite na toplom još 15-ak minuta, a potom ga stavite peći u zagrijanu pećnicu na 170 Celzijevih stupnjeva. Pecite ga oko 50 minuta dok ne porumeni. Poslužite ga uz mlijeko ili jogurt kao ručak ili večeru.

Želite peći kolač, ali nemate mlijeko? Nema problema, postoji nekoliko namirnica koje možete koristiti umjesto njega! 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije