Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Raste preživljavanje od raka, no razlike između bogatih i siromašnih ostaju

Žene kojima je dijagnosticiran rak dojke u SAD-u i Australiji između 2010. i 2014. imale su 90 postotne izglede za petogodišnjim preživljavanjem u usporedbi s 66 posto u Indiji
31. siječnja 2018. u 12:24 1 komentara 2328 prikaza
bolnica
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

Stopa preživljavanja od raka širom svijeta raste no za taj iskorak uvelike su zaslužne bogatije zemlje svijeta dok se toliki napredak u borbi protiv raka ne bilježi u siromašnijim zemljama, utvrđeno je u velikom istraživanju čiji su rezultati danas objavljeni u časopisu Lancet medical journal.

OPREZ Znanstvenici otkrili vezu prehrane bogate kolesterolom i ovog raka

Najviše su izgledi za preživljavanje porasli u nekolicini najbogatijih zemalja svijeta - SAD-u, Kanadi, Novom Zelandu, Finskoj, Islandu, Norveškoj i Švedskoj u kojima su najveći izgledi za petogodišnjim preživljavanjem nakon postavljanja dijagnoze.

Rezultati istraživanja ukazuju na zemljopisne razlike. Primjerice, žene kojima je dijagnosticiran rak dojke u SAD-u i Australiji između 2010. i 2014. imale su 90 postotne izglede za petogodišnjim preživljavanjem u usporedbi s 66 posto u Indiji.

Najveće razlike su uočene kod tumora mozga kod djece - u Švedskoj stopa preživljavanja bila je 80 posto dok je u Brazilu samo 28,9 posto.

Ne bilježi se isti napredak kod svih vrsta karcinoma. Rak gušterače prati i dalje visoka smrtnost bez obzira na to gdje žive pacijenti i petogodišnje preživljavanje bilježi se kod njih manje od 15 posto.

"Veći međunarodni napori potrebni su kako bi se razumjeli faktori rizika za taj smrtonosni rak kako bi se poboljšala prevencija, rana dijagnoza i liječenje", kaže koautor istraživanja Michel Coleman iz londonske škole za higijenu i tropske bolesti.

Porast preživljavanja za druge dvije vrste raka koje mogu biti visoko letalne - rak pluća i jetra - također je pomogao ukupnom porastu preživljavanja u svijetu.

Primjerice, preživljavanje od raka jetre poraslo je za više od deset posto u Južnoj Koreji, Švedskoj, Portugalu i Norveškoj.

Istraživanje je rezultat obrade podataka od 2014. iz 322 registra za rak  iz 71 zemlje i regije. Znanstvenici su proučili podatke za 18 vrsta raka.

Pogledajte i galeriju: Ovo su simptomi raka crijeva na koje trebaju paziti i mlađe osobe

bolnica
1 / 5
Rak debelog crijeva jedna je od najčešćih zloćudnih bolesti kod oba spola. Kirurški zahvat je osnovni oblik liječenja, a preventivnim testovima i pregledima može se otkriti u ranoj fazi, ali rijetko tko ide na preventivne preglede kako bi se utvrdila rizičnost za ovu bolest...
Pušenje Prestanite pušiti! Uznemirujuće istraživanje: Evo što samo jedna cigareta dnevno radi vašem zdravlju Bol Oprez 10 simptoma raka gušterače koje ne smijete zanemariti zdrava hrana Čudotvorna hrana Ove namirnice štite od raka, obavezno ih uvrstite na jelovnik
NA MORU
Imamo fotografiju: Evo kako je predsjednik Milanović izgledao u mladosti
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
  • liliZG:

    Ukratko, ako imaš love preživjet ćeš ako nemaš doviđenja.