Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za duži vijek

Rajčice vam brzo istrunu i omekšaju? Evo kako to spriječiti!

shutterstock
14.06.2023.
u 10:30

Vjerojatno ste čuli da rajčice nikada ne biste trebali stavljati u hladnjak, ali je li to utemeljeno na dokazima ili je ovo samo stara mudrost koja se toliko često ponavlja da je prihvaćamo kao istinu?

Vjerojatno je većina vas ovo već prošla: raspakirate svoje namirnice, stavljate limenke u smočnicu, sireve u hladnjak, a onda dolazite do rajčica. Trebate li ih staviti u hladnjak kraj brokule i lisnatog povrća ili na radnu plohu s drugim sastojcima sobne temperature poput češnjaka i krumpira? Kako čuvati rajčice pitanje je koje naizgled zbunjuje svakoga. U konačnici, pokušavate izbjeći jednu stvar: želite zadržati svoje rajčice svježima, sočnima i ukusnima što je duže moguće, prenosi Simply Recipes.

Da bismo razumjeli kako spriječiti da rajčica postane brašnasta ili trula, definirajmo idealnu rajčicu. Tražite rajčicu koja je trpka, sočna i slatka. To znači da tražite zrelu rajčicu koja je dosegla svoj vrhunac svježine - čvrsta, ali s malo mrlja. Brašnasta rajčica je suprotnost sočnoj. Neugodne je teksture i bez okusa. Brašnastost općenito dolazi zbog poremećaja u sazrijevanju: dok plod sazrijeva, pretvara škrob u šećere. Međutim, brašnaste rajčice također mogu ukazivati ​​na problem u uzgoju.

VEZANI ČLANCI: 

Brašnaste rajčice teško je prenamijeniti. 'Mrzim brašnaste rajčice', kaže Micheline Maynard, novinarka, televizijska voditeljica, autorica, javna govornica i profesorica, 'One su poput dinja bez okusa. Iskreno, nisam pronašla način da ih spasim. Općenito odustajem od njih. Mrzim bacanje hrane, pa pokušavam pričekati vrhunac sezone i ne žuriti'.

Prastaro pitanje: trebate li staviti svoje rajčice u hladnjak? Vjerojatno ste čuli da rajčice nikada ne biste trebali stavljati u hladnjak, ali je li to utemeljeno na dokazima ili je ovo samo stara mudrost koja se toliko često ponavlja da je prihvaćamo kao istinu? Kulinarski urednik Serious Eatsa, Daniel Gritzer, pokušao je odgovoriti na to pitanje vlastitim nizom testova s ​​rajčicama, a odgovor do kojeg je došao je da to ovisi o tome koliko su vaše rajčice zrele. Rajčice bi trebale biti na temperaturi od 12 do 20°C, toplije od hladnjaka, ali hladnije od sobne temperature, posebno ljeti.

Gritzer smatra da želite da vaše rajčice dosegnu vrhunac zrelosti bez hlađenja. Kad dođu do te točke, možete spriječiti kvarenje tako da ih stavite u hladnjak. Maynard ponavlja Gritzerova otkrića: 'Trebali biste ostaviti čvršće rajčice na pultu, osobito one koje još nisu zrele', kaže ona, 'Stavljam ih s peteljkom prema dolje s razmakom između njih. Cherry rajčice čuvam u hladnjaku ako ih neću brzo pojesti, ali najbolje ih je potrošiti što je prije moguće. Ako vidite sok curi, iskoristite te rajčice što prije'.

Hlađenjem se zaustavlja proces zrenja. Ako je rajčica već zrela, možete usporiti proces kvarenja i održati je svježom tako da je stavite u hladnjak—neki izvori kažu da rajčica može ostati dobra u hladnjaku i do dva tjedna. Ako nije zrela, ostavite je da visi na pultu dok ne sazri, a zatim je stavite u hladnjak. Kako god da ih pohranite, ostavite rajčice da se ugriju na sobnu temperaturu prije jela za najbolji okus.

VEZANI ČLANCI: 

Rajčice možete nabaviti tijekom cijele godine u većini trgovina mješovitom robom. Međutim, rajčice su općenito ljetno povrće, a možda i više od većine povrća, razlika između konvencionalno uzgojene rajčice i sezonske rajčice s lokalne tržnice je velika. Gritzer ističe: 'Budući da su rajčice koje poljoprivrednici prodaju u vrhuncu sezone već savršeno zrele, imaju vrlo malo koristi od dodatnog vremena na vrućini, a u mnogim slučajevima im to i šteti, dok hladnjak čini minimalnu štetu nakon što rajčice sazru'.

Većina konvencionalno uzgojenih rajčica je u nekom trenutku bila u hladnjaku, obično tijekom transporta, i mogle bi stići u odjeljak s proizvodima nepotpuno zrele. Za ove rajčice dobra je ideja pustiti ih da sazru na pultu prije nego što ih stavite u hladnjak, ali upamtite, ako je rajčica brašnasta čak i kad u potpunosti sazri, to bi mogao biti samo problem sa samom rajčicom.

Ako ste u trgovini i pokušavate odlučiti koje rajčice kupiti, Maynard ima nekoliko savjeta: 'Prvo, pomirišite rajčicu. Ima li lijep miris rajčice? Drugo, izvažite rajčicu na dlanu. Potpuno zrela rajčica teži više, i trebao bi biti malo mekana'.Maynard također preferira manje rajčice. 'Nastojim kupovati manje rajčice jer vjerujem da će meso biti gušće, a okus koncentriraniji. Veće rajčice mogu biti pune vode i sjemenki. Veće su ipak bolje za kuhanje. Lakše im se izvadi jezgra i skine im se kožica. Vodu od rajčice možete procijediti i koristiti na razne načine'.

Neke rajčice u trgovini dolaze sa peteljkama – mnogi pretpostavljaju da to znači da su svježije, ali to nije nužno slučaj. 'Odlično je ako rajčica ima peteljku, jer to može spriječiti pucanje rajčice na vrhu i pomaže vam da ih pokupite, ali to nije sto posto bitno. Dobra, čvrsta rajčica trebala bi izdržati bez peteljke', kaže Maynard.

Znate li koliko dugo sirova piletina može stajati u hladnjaku? Pripazite na ove znakove!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije