Naslovnica Lifestyle

Putujete u zemlju s različitom utičnicom? Evo kako na jednostavan način riješiti ovaj problem!

Nakon njezina tweeta koji je prikupio 9,300 lajkova i preko tisuću shareova, Sasha je pokupila brojne komplimente na račun svoje snalažljivosti...
08. lipnja 2019. u 17:51 8 komentara 5748 prikaza
Foto: Shutterestock
Pogledajte galeriju 1/2

Žena iz Engleske je na Twitteru otkrila jednostavan trik koji će dobro doći svim ljudima koji konstantno putuju. Često nam se zna dogoditi da putujemo u zemlju koja ima različite utore za punjač od onoga koji nama treba. Danas se u svijetu danas koristi 15 vrsta električnih utičnica, što znači da bi putnici po toj logici trebali kupovati desetke adaptera ako koriste više elektroničkih uređaja, piše Daily Mail.

Turisti u Hrvatskoj Opuštanje Hrvati su prošle godine najčešće putovali u BiH: Što nacionalnost govori o željama putnika?

Kako bi izbjegla taj problem, Sasha je umjesto raznih adaptera za utičnicu, jednostavno ponijela tek jedan produžni kabel i tako si skratila muke. Nakon njezina tweeta koji je prikupio 9,300 lajkova i preko tisuću shareova, Sasha je pokupila brojne komplimente na račun svoje snalažljivosti. 

'Ti dolaziš iz godine 3000?', Najjednostavnija, a opet najgenijalnija ideja', 'Zašto mi ovo nikada nije palo napamet?' bili su neki od komentara oduševljenih korisnika. 

Neki su korisnici, s druge strane, istaknuli kako ovo čine godinama. 'Mislila sam da ovo svi rade', 'Izgleda da sam ispred drugih', 'Sjetila sam se ovoga prošle godine i bila sam preoduševljena' dodali su drugi.

Iskustvo iz Srbije Beograđanka otkrila što joj se dogodilo u Zagrebu, Rijeci i Rovinju kada je naručila "kafu"

Vrste utičnica

'A' tip utičnice koristi se u SAD-u, Kanadi, Meksiku i Japanu. Sadrži 2 pina, te nije uzemljen, a radni napon mu je između 100 – 127 V. Tip B koristi se u istim zemljama kao i tip A, međutim sastoji se od 3 pina te je uzemljen, piše Tehnotronik. 

Tip C koristi se većinom u  Europi, Južnoj Americi i Aziji. Ima 2 pina, te nije uzemljen, a napon mu je od  220 – 240 V. Tip D koristi se u Indiji, sastoji se od 3 pina, te je uzemljen, a radni napon mu je od 220 – 240 V. Tip E primarno se koristi u Francuskoj, Belgiji, Poljskoj, Slovačkoj i Češkoj. Ima 2 pina, uzemljen je te kompatibilan s tipovima C, E & F.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Tip F koristi se gotovo u cijeloj Europi i Rusiji, osim u Britaniji i Irskoj. Također ima 2 pina, uzemljen je i kompatibilan s tipovima C, E & F. Tip G koristi se u Velikoj Britaniji, Irskoj, Malti, Maleziji & Singapuru, a sastoji se od 3 pina. Tip H se koristi isključivo u Izraelu, Zapadnoj obali & oblasti Gaze. Ima 3 pina, te radni napon od 220 do 240 V. Tip I koristi se u  Australiji, Novom Zelandu, Kini i Argentini, a može imati 2 ili 3 pina. Onaj s dva pina nije uzemljen, dok onaj s tri pina jest. Tip J se koristi isključivo u Švicarskoj i Lihtenštajnu, a sastoji se od 3 pina. Uzemljen je, te kompatibilan s tipovima C i J.

Tip K koristi se isključivo u Danskoj & Grenlandu, ima 3 pina, te radni napon od 220 do 240 V. Tip L se koristi u Italiji i Čileu. Ima 3 pina, uzemljen je, te kompatibilan s tipovima C & L. Tip M koristi se u Južnoj Africi, sastoji se od 3 pina, te je uzemljen s radnim naponom od 220 do 240 V. Tip N koristi se isključivo u Brazilu, ima 3 pina, uzemljen je, a napon mu je od 100 do 240 V. I konačno, tip O koristi se isključivo na Tajlandu. Sastoji se od 3 pina, uzemljen je i kompatibilan s tipom C. 

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
 • Avatar Etnolog
  Etnolog:

  Koji idiotski tekst. Uopće nije jasno zašto produžni kabel rješava problem utičnica koje mu nisu prilagođene?!

 • Deleted user:

  Sad cu vjerojatno opet dobit crveni karton od hipersenzibilnih i taštih admina...ali,moram komentirat ovaj briljantan tekst Vecernjakovih novinarskih lumena,ocigledno prepisan ali bez poante,produzni kabel se spominje samo u naslovu!!!Najjednostavnije rjesenje za razne uticnice je poseban adapter za cca 70 kuna ... prikaži još!a i imas rjesenje za sve uticnice na svijetu!Vecrnjak,sjedni,jedan!

 • hr76:

  Vjerojatno ponese produžni i jedan adapter. Drugog načina ne vidim osim da skida utičnicu iz zida, pa vodiče produžnog spaja direktno na kleme.