ne treba vam ni aparat za sladoled!

RECEPT DANA Zaboravite na kupovne sladolede pune aditiva: Evo kako napraviti svoje domaće verzije

shutterstock/FREEPIK
06.06.2025.
u 09:30

Za dodatnu čar, pospite sladolede komadićima čokolade, voćem, orašastim plodovima ili keksima – i stvorite vlastite kombinacije!

Zaboravite na kupovne sladolede puni aditiva i umjetnih aroma! Domaći sladoled jednostavan je za pripremu, a najbolja stvar je što sami birate sastojke – bez konzervansa, s puno više okusa i ljubavi. Bilo da volite klasične okuse poput vanilije i čokolade, ili ste za voćne, egzotične kombinacije – domaći sladoled je savršen spoj zabave i užitka. Nema veze imate li aparat za sladoled ili ne, ove recepte možete napraviti s osnovnim kuhinjskim priborom – mikserom, zdjelom i zamrzivačem.

1. Klasični sladoled od vanilije

Foto: shutterstock

Sastojci:

  • 500 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 1 konzerva (400 ml) kondenziranog mlijeka
  • 1 žlica ekstrakta vanilije

Priprema: Umutite slatko vrhnje dok ne postane čvrsto. U drugoj zdjeli pomiješajte kondenzirano mlijeko i vaniliju. Lagano umiješajte šlag u smjesu s kondenziranim mlijekom. Ulijte u posudu s poklopcem i zamrznite najmanje 6 sati (ili preko noći).

2. Sladoled od jagode (bez vrhnja)

Foto: shutterstock

Sastojci:

  • 500 g svježih ili smrznutih jagoda
  • 250 g grčkog jogurta
  • 2–3 žlice meda ili javorovog sirupa

Priprema: Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ulijte u posudu i zamrznite najmanje 4 sata, povremeno promiješajte kako biste spriječili stvaranje kristala.

3. Sladoled od čokolade

Foto: shutterstock

Sastojci:

  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 1 konzerva kondenziranog mlijeka
  • 100 g otopljene tamne čokolade
  • 2 žlice kakaa u prahu

Priprema: Umutite vrhnje dok ne postane čvrsto. U drugoj zdjeli pomiješajte kondenzirano mlijeko, kakao i otopljenu čokoladu. Nježno umiješajte šlag i zamrznite 6–8 sati.

4. Sladoled od manga (veganska verzija)

Foto: FREEPIK

Sastojci:

  • 2 velika zrela manga
  • 1 limenka kokosovog mlijeka
  • 2 žlice agavinog sirupa (ili po želji)

Priprema: Ogulite mango i narežite ga na komadiće. U blender stavite mango, kokosovo mlijeko i zaslađivač. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Prebacite u posudu i zamrznite, miješajući svakih sat vremena prva 3 sata.

5. Brzi sladoled s bananom i kokosom

Foto: FREEPIK

Sastojci:

  • 2 zrele smrznute banane
  • 3 žlice kokosovog mlijeka
  • 1 žličica naribanog kokosa

Priprema: Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete kremastu teksturu. Poslužite odmah kao kremasti mousse ili zamrznite na sat vremena za čvršći sladoled.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja