Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kava ne prouzročuje loš zadah

Pušete u šake za provjeru svog daha? Radite to krivo...

Loš zadah
Foto: Thinkstock
1/2
06.05.2016.
u 10:12

Možda će još više iznenaditi otkriće da pušenje ne pridonosi nastajanju lošeg daha iako pušenje isušuje usnu šupljinu i pogoduje razvoju bolesti desni.

Kava ne prouzročuje loš zadah!

Uvriježen je to mit koji su znanstvenici  "srušili" u studiji čiji su rezultati objavljeni u časopisu Oral Health.

Možda će još više iznenaditi otkriće da pušenje ne pridonosi nastajanju lošeg daha iako isušuje usnu šupljinu i pogoduje razvoju bolesti desni. 

Istraživanje je proveo Robin Seymour, parodontolog i profesor na Sveučilištu Newcastle, a rezultati su pokazali da su upravo bolesti desni najčešći uzrok lošeg zadaha. 

I raspoloženje može biti uzrok. Osobe koje su uvjerene da imaju loš zadah, imaju veće razine hormona kortizola u slini, a zanimljivo, to se događa i kod osoba koje se boje stomatologa. 

Loš zadah mogu uzrokovati naslage na jeziku stoga ih redovito uklanjajte. Antidepresivi također mogu biti uzrok, kao i starenje. 

Mnogi pušu u svoje šake kako bi pokušali "uloviti" svoj dah, ali to nije ni od kakve koristi. Seymour savjetuje da umjesto toga poližete zapešće i pustite da se slina osuši. Tako možete jednostavno otkriti kakav vam je dah. 

Preporuka je koristiti se vodicom za ispiranje usta, održavati redovitu higijenu usne šupljine i ići na preglede kod stomatologa. 

>>TOP 5 stvari koje rade ljudi za blistav osmijeh svaki dan

Komentara 2

KA
kajinx
11:27 06.05.2016.

Samo pijte više vode i ne brinite.

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
11:16 06.05.2016.

a oni kojima smrde jaja?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije