Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uvrstite ga u prehranu

Pun zdravstvenih prednosti: Evo za što je sve dobar - češnjak

Češnjak
Thinkstock
23.12.2022.
u 09:30

Dodaci prehrani s češnjakom mogu pomoći u održavanju zdravih crijeva i poboljšanju cjelokupnog zdravlja.

Češnjak ima puno ljekovitih svojstva i zdravstvenih prednosti. Osim toga, češnjak sadrži niz elemenata koji su vitalni za cjelokupno zdravlje. Zbog nutritivnih prednosti češnjaka i kemikalija koje sadrži, češnjak i ekstrakti češnjaka mogu pružiti širok raspon mogućih zdravstvenih prednosti, kako piše Pink villa.

Pomaže u poboljšanju pamćenja
Neke komponente češnjaka i ekstrakata češnjaka mogu biti neuroaktivne, što znači da mogu stimulirati živčano tkivo. Komponente češnjaka pozitivno utječu na sposobnost učenja i pamćenje, što također poboljšava zdravlje mozga.

Volite li grickati kisele krastavce? Ovo je dobro znati:

Češnjak
1/4

Za zdravlje crijeva i prehranu
Kao probiotik, češnjak može potaknuti rast korisnih bakterija u probavnom traktu. Dodaci prehrani s češnjakom mogu pomoći u održavanju zdravih crijeva i poboljšanju cjelokupnog zdravlja. Čak i zdravlje ili rad drugih fizioloških sustava može biti podržan dobrim zdravljem crijeva.

Pomaže vašem imunološkom sustavu
Zbog svojih antivirusnih svojstava, češnjak može biti koristan u liječenju bolesti poput obične prehlade. Studije su pokazale da je ekstrakt češnjaka učinkovit protiv rotavirusa, HIV-a, herpes simplexa, rinovirusa i gripe A i B.

Učinkovit antioksidans
Antioksidansi, kemikalije koje pomažu u zaštiti naših stanica od oksidativnog oštećenja izazvanog slobodnim radikalima, nalaze se u češnjaku. Bolesti srca, rak, artritis i moždani udar povezani su s oksidativnim oštećenjima, koja također ubrzavaju starenje.

Smanjuje rizik od srčanih bolesti
Postoje različiti načini na koje konzumacija češnjaka može smanjiti šanse za razvoj kardiovaskularnih bolesti poput bolesti srca i moždanog udara. Zapravo, suplementi češnjaka značajno snižavaju krvni tlak kod osoba s visokim krvnim tlakom.

Snižava razinu glukoze u krvi
Budući da je lijek protiv dijabetesa, češnjak može pomoći osobama s dijabetesom u kontroli razine šećera (glukoze) u krvi. To je rezultat njegovog utjecaja na inzulin, hormon gušterače koji olakšava tijelo da iskoristi glukozu za energiju.

Napravite fritule kod kuće: Imamo savršeni recept s kojim nema 'dizanja' tijesta i gotove su za čas!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije