Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRO JE ZNATI

Posude za pečenje nemojte prati u perilici posuđa: Stručnjakinja otkrila kako ih je najbolje očistiti

Shutterstock
22.09.2022.
u 13:30

Zbog visoke topline, sadržaja minerala u vodi i kemikalija koje se nalaze u tabletama za perilicu posuđa, posuda za pečenje može promijeniti boju

Posuda za pečenje jedan su od najčešće korištenih predmeta u svakoj kuhinji, a često je lako uočiti istrošenost već nakon kratkog vremena. Ulje, hrana i masnoća mogu se zalijepiti za metal, ostavljajući tamne mrlje i pougljenjene ostatke koji prekrivaju metal koji nekad bio sjajan i blistav. Upotreba perilice posuđa za uklanjanje mrlja može biti štetna i često neučinkovita, odnosno može pogoršati izgled posude tako što joj može promijeniti boju, piše Express.

Kokosovo ulje za prehranu, čišćenje, njegu... Odlični razlozi da ga imate u svojoj kuhinji:

1/9

Stručnjakinja za čišćenje Martha Stewart, tvrdi da je to uzrokovano kombinacijom visoke topline, sadržaja minerala u vodi i kemikalija koje se nalaze u tabletama za perilicu posuđa. S vremenom će metalno posuđe, osobito aluminijsko, izgledati pocrnjelo i mrljasto. Objasnila je da, ako se posude za pečenje ne očiste u potpunosti nakon upotrebe, zaostalo ulje i hrana dodatno će se zapeći na tavi sljedeći put kada se stave u vruću pećnicu.

Samo sapun i voda neće biti dovoljni da izribate tvrdokorne mrlje, pa stručnjakinja preporučuje kombinaciju sode bikarbone i vodikovog peroksida za čišćenje prljavštine i čađi. Pomiješajte jednu žlicu sode bikarbone s dvije žlice vodikovog peroksida i rasporedite po posudi za pečenje. Ostavite da odstoji dva sata i istrljajte vlažnom spužvom. 

Umjesto vodikovog peroksida možete koristiti i običan bijeli ocat, iako ćete morati promijeniti količine. Pomiješajte pola šalice sode bikarbone s jednakim dijelovima octa i izlijte u posudu, te zatim dodajte vrelu vodu. Ostavite da se namače 40 minuta prije nego što izribate. 

Znate li što sve možete sa sodom bikarbonom? Ovih će pet stvari besprijekorno očistiti!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije