Naslovnica Lifestyle

Znate li otkuda dolazi izraz bablje ljeto? Neki kažu zbog vještice, a drugi zbog paučine

Meteorolozi najavljuju povratak visokih temperatura, a obično se jesenski topli dani nazivaju bablje ljeto, evo i zašto
11. listopada 2019. u 06:42 1 komentara 1364 prikaza
Foto: Getty Images

Visoke temperature u listopadu, one iznad 25°C u našim krajevima i nisu toliko rijetke. Najbolji primjer su posljednjih nekoliko godina kada su se ljudi i u kasnu jesen kupali u moru. Ovo se toplo razdoblje, nakon 29. rujna naziva i bablje ljeto, a traje tjedan ili više dana.

Nije jednostavno objasniti otkuda potječe ovaj pojam, ni zašto se baš tako zovu topli dani u jeseni, ali postoji nekoliko različitih objašnjenja koja najbolje dočaravaju o čemu se ovdje radi. 

 | Autor : Getty Images Foto: Getty Images

Dobro došla, jeseni! Devet skroz čudnih stvari koje se događaju svake jeseni te što vjeverice i bebe imaju s tim

Baba označava vješticu

Jedna od teorija je kako baba u ovom slučaju označava vješticu, što je simbol lošeg i izopačenog, a to upućuje i da je upravo vrijeme takvo - naopako. Meteorolozi kažu da do ovako toplog vremena dolazi zbog izostanka ciklona i dotoka hladnijeg zraka sa sjevera, piše na Crometeo portalu. 

Paučina

 | Autor : Getty Images Foto: Getty Images

Drugo objašnjenje kaže da izraz dolazi od češke fraze 'babi leti' koja znači niti paučine koje vijore u zraku na sunčanim jesenskim danima. Ova paučina pojavljuje se samo na jesen, a ljude je izgled paučine podsjetio na bakinu sijedu kosu i zbog toga bablje ljeto. 

Više rođenih beba u ovom razdoblju 

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u Hrvatskoj se naviše djece rađa upravo u rujnu. Tako je u posljednjih 20 godina u ovom mjesecu rođeno više od 75 000 djece, na drugom mjestu je srpanj s oko 73 500 beba i na trećem kolovoz sa 72 000. 

Vrlo zanimljivo Žena je podijelila trik kako jednostavno, uz pomoć jedne jesenske namirnice, oprati rublje

Miholjsko ljeto 

 | Autor : Getty Images Foto: Getty Images

Ne postoji samo bablje ljeto, već su topli dani nakon 29. rujna nazivaju i miholjsko ljeto po Svetom Mihovilu, dok se izuzetno topli dani u studenome nazivaju martinjsko ljeto prema Svetom Martinu kojeg slavimo 11. studenoga. 

Indijsko ljeto 

Bablje se ljeto pojavljuje u više zemalja, samo se svugdje zove drugačije. Popularan izraz "Indian summer" je zapravo izraz koji se za bablje ljeto koristi u Sjevernoj Americi, ali se zbog političke nekorektnosti više ne upotrebljava. Neki misle kako ovaj izraz ima izrazito negativan kontekst pa je povučen iz upotrebe. 

Kako god bilo, najbolje je uživati u babljem ljetu i možda iskoristiti priliku za posljednje kupanje ove godine.

Pogledajte ljubavne savjete s Trešnjevačkog placa: 

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka