Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomicanje sata

Pročitajte što gubitak jednog sata sna može učiniti vašem tijelu i kako to spriječiti

umor, nesanica
Foto: Thinkstock
29.03.2015.
u 11:29

Posljedice gubitka jednog sata sna mogu utjecati na mrzovolju i gunđavost tijekom dana, no postoje i druge ozbiljnije konzekvence

Iako većini ljudi odgovara dolazak proljeća i dulji dani, činjenica je da pomicanje sata posljednji vikend u ožujku mnogi ne priželjkuju – više vole kad se sat pomiče unazad jer jedan sat sna više znači puno za tijelo i um.

Posljedice gubitka jednog sata sna mogu utjecati na mrzovolju i gunđavost tijekom dana, no postoje i druge ozbiljnije konzekvence:

Zimica – kad je tijelu potrebno više sna ono se samo počne pripremati za odmor pa dolazi do snižavanja tjelesne temperature. Ako se zateknete na poslu i 'strefi' vas drhtavica, nemojte odmah pomisliti da ćete se razboljeti – možda vam samo treba više sna.

Pojačan rizik za zdravlje – samo pola sata izgubljenog sna dnevno dovoljno je da poremeti ritam hormona u tijelu čime se povećava rizik od dijabetesa i pretilosti.

Gubitak koncentracije – podaci govore da u tjednu koji slijedi nakon vikenda i promjene ljetnog računanja vremena uvijek ima više nesreća. Zbog toga pripazite da ste posve budni prije nego što sjednete za volan.

Mentalno zdravlje – gubitak sna usko je povezan s depresijom. Istraživanja pokazuju da stopa samoubojstva raste upravo u tjednu kad se mijenja sat. Promjena vremena utječe i na prekid cirkadijskog ritma.

Pojačana iritabilnost – manjak sna utječe na pojačanu iritabilnost, pojačanu sebičnost i sklonost svađama što je vrlo loše za međuljudske odnose.

Stoga, pripazite na odmor, ne uzrujavajte se, liježite u isto vrijeme i maknite od sebe telefone, računala i ne koristite pilule za spavanje (bez preporuke liječnika) jer se tijelo i um ipak najbolje odmaraju na prirodan način.

>>Vozači, ova obavijest će vas zanimati!

>> Jeste li pomaknuli kazaljke? Počelo ljetno računanje vremena

Komentara 1

IK
ikonoklast
11:55 29.03.2015.

sat manje u agoniji i kak bi se reklo vise vremena za čupanje korijenja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije