Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKA PATROLA: Volosko

Po našem je susjedu nazvan krater na Mjesecu, a iz Beča dolaze po kolače jer su im finiji od zaherice

Turistička ponuda u Voloskom
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/6
14.07.2022.
u 09:38

Mjesto ima i dobitnika Porina, Vedran Ružić dobio ga je za jazz-album Spiritual Market

Lijepo se navečer iznad Kvarnera vidi Mjesec, vide se i zvijezde, no u njima nije štos. Gledaju Mjesec i iz Voloskog pa ponosno kažu:

– Po našem se susjedu Mohotu zove krater na Mjesecu, ali s one druge, tamne strane Mjeseca, tamo kraj malog Mjesečevog mora! – govore. Pokazuju i na jednokatnicu na vološćanskoj puntici, pokraj koje počinje Lungomare i u kojoj se rodio Andrija Mohorovičić, otac moderne seizmologije.

Utrka hotela na kotačima

– Ima još! Dvojica iz Voloskog bila su na Sjevernom polu! Ali vratili su se doma, tu im je ipak ljepše, što će tamo – veselo govori Anja Žulić, vlasnica slastičarnice Kaokakao. Volosko, kao predgrađe razvikane Opatije, potpuno je drugačije mjesto, ovdje sve odiše Mediteranom, dok se nekoliko stotina koraka dalje, u Opatiji, osjeti, kao što znamo, austrougarski štih.

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL/Privatni album

– Meni iz Beča dolaze gosti i nose kući kolače millefoglie, passion, kaokakao ili vegan choco, jer finiji su im oni nego njihove bečke zaherice! – govori gospođa Žulić. S druge strane ulice veselo maše naša vrsna sommelierka Daniela Kramarić, vlasnica poznatog Plavog podruma.

– Kako ste? Uživate li? – pita Kramarić, mahne i nastavi dalje. Gastronomske delicije i umjetnici, to se u ovom mjestašcu, za koje ne postoji ni žuta ploča s imenom "Volosko", isprepliće. Nekoliko koraka dalje od slastičarnice, uostalom, ovdje je sve na nekoliko koraka, vrata svog atelijera otvara Vedran Ružić (35). Slikar i glazbenik koji radi i – skulpture.

I to vrlo uspješno, niz je njegovih izložbi ovih dana po Hrvatskoj, od Nina, preko Slavonskog Broda, do Vukovara i Rovinja, a vlasnik je Porina za najbolji jazz album Spiritual Market. Njegova brata Zvjezdana sjećamo se s inauguracije Zorana Milanovića, on je na klaviru pratio Josipu Lisac na Pantovčaku.

– Oslikao sam niz fasada u mjestu ne bi li Vološćanima i našim gostima bilo još ljepše! Nedavno smo brat i ja, on na klaviru, a ja na kontrabasu, svirali ovdje, nedaleko od kuće, na Vološćanskim večerima na vidikovcu Romano preko puta crkve. Pola koncerta sve je sjajno funkcioniralo, a onda je nestalo struje. Šale se sad susjedi, vele; "Nemoj nam, Vedrane, ništa više svirati, opet ćemo cijelu noć biti u mraku." Na koncertu su bili majka Mira i otac Albertino i oni su najglasnije pljeskali – govori dobitnik Porina pa dodaje:

– Znate što je ovdje dobra vijest? Sve je više mladih roditelja! Uskoro ću i ja dobiti dijete – veselo kaže. Nekoliko koraka od njega je i razvikani slikar Klaudio Frank. Redaju se ovdje – restoran, galerija, atelijer, restoran... Turistu neće biti dosadno, muving je. Koga zanima život jednog od najvećih naših znanstvenika, čije je otkriće sloja diskontinuiteta najveće znanstveno otkriće ikad u našoj zemlji, može u Moho Centar prije nego se spusti na jedinu plažu Črnikovicu. Ima i plaža Lipovica, ali nju "dijele" s Opatijom.

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL/Privatni album

Restorana je niz, od razvikanog Plavog podruma, Tramerke, Valle Losca, Ribarnice, Verande, Moha, Mandrača ili Mili... Gastronomija im je forte. Događanja su gotovo svaki tjedan, a često pjeva i Duško Jeličić Dule. Domaći pjevač i škampar. Riječ je o karnevalskom gradonačelniku Opatije i ocu Balinjerade, utrke u karićima na balinjerama. Bude tu i WC školjki na kotačima, ali i slonova ili hotela na kotačima. Što luđe, to bolje.

Za šetnju udvoje

– Nemojte zaboraviti našeg Enrica Marottija! On je dva puta bio svjetski prvak u jedrenju na dasci, prvi Hrvat koji je to uspio, i dalje je među deset najboljih daskaša na svijetu. I još je inženjer građevine! Sad je bio tu, malo prije, ali odmah je odjurio na utrku. Stalno mu moramo dočeke raditi, stalno donosi u Volosko neke medalje – šale se domaći. Žive na tramontani, od ponoći do izlaska sunca ona puše ovdje punom snagom. Tada i Enrico trenira...

Ovo mjesto ima dušu, idealno je za šetnju i romantični izlazak udvoje. No slobodnih mjesta više nema, trenutačno su svega dva apartmana u Voloskom slobodna. I oni stoje oko 200 eura za noć. A ako žele, spomenuto dvoje u romantičnom izlasku može šetati cijelu noć. Od Voloskog do Lovrana je deset kilometara, pa natrag još deset i evo ti jutra, a euri ostanu u džepu...

OCJENE

Gostoljubivost i susretljivost 9

Čistoća i urednost mjesta 8

Plaže 8

Raznolikost smještaja 8

Kvaliteta ugostiteljske ponude 10

Sadržaji za djecu 8

Događanja 9

Opskrbljenost 8

Autohtonost 10

Opći dojam 8

UKUPNA OCJENA 86

UKUPNI POREDAK

1. MEDVEJA 86
2. VOLOSKO 86
3. LUN 84
4. BANJOLE 83
5. JADRANOVO 82
6. KRNICA 80
7. LUKOVO ŠUGARJE 80

8. PEROJ 80
9. KARIGADOR 78
10. KLENOVICA
11. GLAVOTOK
12. BILICE
13. ZATON
14. JEZERA
15. ZABLAĆE

16. ZEČEVO ROGOZNIČKO
17. SVETI FILIP I JAKOV
18. PRIVLAKA
19. RAŽANAC
20. ROVANJSKA
21. POSEDARJE

22. MIMICE
23. PODSTRANA
24. IGRANE
25. BRATUŠ
26. MLINI
27. ŽULJANA
28. SLANO
29. KLEK

 

 

Komentara 1

NI
Nick121824
11:03 14.07.2022.

Slab si novinar Srđane kada si uspio iz teksta izostaviti Marka Perića, najveću legendu Voloskog i južne hemisfere.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije