Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
priroda

Pet minuta vježbanja u prirodi dnevno čuva mentalno zdravlje

Trčanje
Arhiv VL-a
03.05.2010.
u 11:47

Lijepo vrijeme idealna je prilika da počnete vježbati vani, umjesto "zimskog" vježbanja u teretanama.

Ljeto je sve bliže, a vi sve češće razmišljate kako morate dotjerati svoje tijelo, pa se već raspitujete za teretane. Naš savjet je - zaboravite na teretanu i prošećite do obližnjeg šumarka ili parka. Znanstvenici tvrde da samo pet minuta vježbe na zraku može popraviti vaše raspoloženje i samopouzdanje te pozivaju liječnike da pacijentima koji pate od mentalnih bolesti prepisuju češće "zelenu vježbu".

Osim što je iznimno korisno za zdravlje, stručnjaci tvrde da produžuje životni vijek. Doktorica Jo Barton provela je istraživanje kako bi otkrila koliko točno vremena moraju provesti u prirodi da bi smanjili rizik od mentalnih bolesti.

- Studija je pokazala da je ljudima znatno popravljeno raspoloženje te da im je samopouzdanje bilo na višoj razini posebno ako su vježbali u divljini te pokraj vode. Čovjeka je kroz povijest oduvijek privlačila voda i u genima nam je da budemo jedno s prirodom - kaže dr. Barton.

Dr. Barton provela je istraživanje s kolegicom Jules Pretty na 1200 osoba koje su vježbale u prirodi. Došle su do zaključka da je dovoljno pet minuta dnevno u prirodi da osjetite pozitivni učinak na zdravlje. Osim toga, to je svakako jeftiniji način nego teretana, a bolji izbor nego lijekovi kod psihičkih bolesti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije