Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO JE KRIVAC?

Ovo su namirnice za koje mislite da su zdrave, ali uništavaju zdravlje

Foto: Shutterstock
1/4
04.10.2018.
u 06:47

Najveći krivac za ovo visoka je količina lektina, kažu istraživanja. Lektin je prirodni protein kojeg najviše ima u namirnicama poput žitarica i grahorica, a u posljednje vrijeme isključivo se veže uz simptome iritabilnog crijeva, pretilosti i napuhnutosti crijeva.

Primjerice, zbog velikog broja sjemenki rajčice sadrže veliku količinu lektina koji mogu prouzročiti probavne smetnje. Emma Taylor otkrila je za Daily Mail koje bi se još namirnice trebale izbjegavati. Treba imati na umu da lektin u namirnici omogućuje lakše stanično povezivanje i ima antimikrobna svojstva, međutim u mnogo većim količinama djeluje poput "ljepila" i može ometati proces njihova razgrađivanja i time prouzročiti napuhnutost, oštetiti sluznicu crijeva, a biljni će proteini prijeći u krvotok neprobavljeni. 

Rajčice
Iako su bogate vlaknima i vitaminom C, zapravo mogu imati dosta loš utjecaj na organizam. Zamijenite ih zelenim lisnatim povrćem, koje je dobra alternativa jer su bogati mineralima

Krumpiri
Pretjerana konzumacija krumpira ima gotovo isti utjecaj kao i rajčica. Iako su zdrav izvor vitamina i minerala, krumpiri su zapravo najveći problem. Trebali bismo kontrolirati unos krumpira. 

Kikiriki i oraščići

Oni sadrže visoku količinu proteina i antioksidansa, ali i veliku koncentraciju lektina koji prolaze kroz probavni sustav i idu direktno u krvotok. Kad se lektini nakupljaju u krvi mogu prerasti u kancerogene stanice. Zamijenite ih sjemenkama lana koje će vam dati dovoljnu dozu zdravih masnih kiselina. S obzirom na to da tijelo samo ne može proizvesti zdrave masne kiseline, dobro je uzimati ih iz namirnica. 

Kukuruz

Važno je naglasiti kako kukuruzni škrob, pahuljice koje obično jedemo za doručak i različiti sirupi sadrže kukuruz, što u tijelu prouzročuje upale zglobova i loše utječe na probavni sustav. Alternativa je kvinoja. 

Crveni grah

Ima ekstremno visoke razine lektina. Iako je dobar izvor željeza i proteina, grašak je zdravija alternativa jer ima manje lektina. 

>> Pogledajte video o supernamirnicama koje trebate imati u svom domu

 

Ključne riječi

Komentara 20

DU
Deleted user
07:15 04.10.2018.

Ma jedite g....

PO
Polarus
09:11 04.10.2018.

smijemo li udisat zrak ?

VO
Vruće_olovo
08:10 04.10.2018.

Šta, gluten više nije in?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije