Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uh...

Ovo su najčešće pogreške pri pranju zubi. Izbjegnite ih!

pranje zubi
Foto: Shutterstock
16.02.2016.
u 07:30

Zubne četkice mogu biti pravo leglo bakterija ako ih ne čistite redovito.

Održavanje higijene usne šupljine vrlo je bitno i zbog cjelokupnog zdravlja.

Iako je potrebno dvaput dnevno za ovo "utrošiti" tek po dvije do tri minute, većina nas ipak to vrijeme skrati ili radi neke druge pogreške koje rezultiraju time da vaši zubi nakon četkanja ipak nisu čisti kako bi trebali biti.

Stručnjaci upozoravaju da ni samo četkanje zubi nije dovoljno za potpunu njegu usne šupljine već je potrebno zube čistiti i zubnim koncem.

Ako to ne radite svakodnevno, onda je vrlo važno da zube četkate ispravno, a ovo su najčešće pogreške koje radimo.

1. Ne četkamo dovoljno

Zube je potrebno četkati najmanje dvije minute, a mnogi zbog užurbanog načina života to vrijeme skrate za pola. Nemojte štedjeti na održavanju higijene zubne šupljine i posvetite se svojim zubima barem te dvije ili tri minute koliko stručnjaci preporučuju.

2. Pogrešna tehnika pranja

Ako zube četkate ravnomjernim pokretima s jedne strane na drugu, radite to pogrešno. Zube je potrebno prati malim kružnim pokretima i držati vlakna četkice pod kutem od 45 stupnjeva.

3. Četkate prejako

Ako prejako pritišćete dok četkate zube, možete oštetiti caklinu. Prejako četkanje zuba može biti i vrlo neugodno, posebice ako imate osjetljive desni.

4. Pogrešna četkica za zube

Birajte četkice za zube s mekanim ili posebno mekanim vlaknima. Električne četkice mogu biti odličan izbor, posebice ako ćete njima svoje zube četkati dulje i doprijeti do skrovitijih mjesta.

5. Ne očistite četkicu

Zubne četkice mogu biti pravo leglo bakterija ako ih ne čistite redovito. Ma koliko to ružno zvučalo, ipak je istina. Četkicu poslije svakog pranja isplahnite vrućom vodom i vodite računa da su svi tragovi paste isprani. Jednom tjedno četkicu uronite u kipuću vodu na minutu, dvije kako biste je dezinficirali. Ako se vlakna na četkici razdvoje, bacite četkicu jer je vrijeme za kupnju nove.

>>Koristite li električnu četkicu za zube? Evo zašto biste trebali

Komentara 1

TO
tovaravot
03:10 03.06.2015.

nema druge nego kupiti cetkicu za cetkicu za zube.. a onda ce nas osvijestiti i reci da i to radimo pogresno pa cemo morat kupit cetkicu za cetkicu za cetkicu za zube..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije