Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uvrstite ih u prehranu

Ove namirnice pomažu da bolje spavate!

shutterstock
16.12.2019.
u 20:52

Ovaj period u godini je definitivno onaj kada premalo spavamo. Posla je preko glave i sve treba biti gotovo do kraja godine, ali osim toga, često se zalomi i druženje do ranih jutarnjih sati - čak i tijekom tjedna.

Kasni odlazak na spavanje, alkohol, puno hrane... Sve to utječe na naš san, a samim time i na raspoloženje. Jedno istraživanje otkrilo je koja pomaže da lakše zaspite i da idućeg dana budete koliko toliko spremni za posao i obaveze, piše dailymail.co.uk.

Sir
Mit je da vam sir stvara noćne more. Mozzarella je najbolji odabir jer ima puno triptofana koji ima veliku ulogu u stvaranju serotonina koji se pretvara u melatonin - hormon odgovoran za san. 

Foto: shutterstock

Zobene pahuljice
Odlične su za zdravlje srca i sadrže hrpu vitamina i minerala koji pomažu kod opuštanja. Prirodni su izvor melatonina, pa mogu poboljšati kvalitetu sna.

Foto: shutterstock

Losos
Najbolji izvor omega 3 kiselina, magnezija, vitamina B6 i triptofana - svi oni odgovorni su da se vaše tijelo opusti i lakše utone u san.

Također, losos je pun zdravih masti i vitamina D.

Foto: shutterstock

Mlijeko
Još jedan odličan izbor da obogatite vaše tijelo melatoninom i triptofanom. Krave se muzu navečer kada im je melatonin prirodno na najvišoj razini. 

Zaista nema ništa loše u tome da popijete šalicu mlijeka prije spavanja.

Foto: shutterstock

Tofu
Proizvodi od soje imaju puno triptofana, a tofu je odlična namirnica na biljnoj bazi koju svi mogu uvrstiti u prehranu.

Sadrži također puno proteina i kalcija.

Foto: shutterstock

Jaja
Prirodni izvor energije. Žutanjci su bogati vitaminom D koji osigurava bolju kvalitetu sna, isto sadrže triptofan. Jaja su jeftini izvor energije, brzo se pripremaju i trebate ih uvrstiti u svoju prehranu. 

Foto: shutterstock

Trešnje
Imaju iste prednosti kao zobene pahuljice, ali još sadrže antioksidanse koji će pomoći da spavate duže. Odlične su i za gubitak kilograma.

Foto: shutterstock

Avokado
Sadrži dobre, zdrave masti, ali osim toga ima jako puno magnezija koji opušta vaše mišiće, pomaže u oporavku nakon treninga i samim time bolje i kvalitetnije spavate.

Foto: shutterstock

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije