Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Ova nezdrava navika uzrokuje više štete nego pušenje

Čini se da je "pušenje dobilo konkurenciju". Studija provedena u više od 195 zemalja ukazala je da postoji razlog za veću zabrinutost od druge štetne navike nego od pušenja.
07. svibnja 2019. u 17:35 3 komentara 11651 prikaza
fast food
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/3

Kada pričamo o prijetnjama zdravlju, pušenje se nameće kao jedan od najvećih zala. S obzirom na rizik od razvoja raka, srčanih bolesti, poteškoća s disanjem i sl., postoji vrlo valjan razlog za prestanak pušenja.

Pušenje - ovisnost o nikotinu donesite dobru odluku Jednostavni trikovi za lakši prestanak pušenja i ispijanja alkohola

Ipak, čini se da je "pušenje dobilo konkurenciju". Studija provedena u više od 195 zemalja ukazala je da postoji razlog za veću zabrinutost od druge štetne navike nego od pušenja.

Prema studiji koju je proveo Institut za mjerenje i procjenu zdravlja (IHME) u Seattleu, konzumiranje nezdrave hrane povećava stopu smrtnosti većom brzinom od pušenja. 

Stručnjaci su istaknuli kako su sati prejedanja, redovitog večernjeg grickanja čipsa, uštipaka i čokolade, jedna je od najvećih prijetnji ljudskom zdravlju. 

Takve loše prehramnebe navike uzrokuju oko 11 milijuna smrtnih slučajeva koji su se mogli spriječiti, dok pušenje uzrokuje oko 8 milijuna smrtnih slučajeva godišnje. 

opasnost za zdravlje Rizik od raka: Isto je ako popušite 10 cigareta ili popijete bocu vina

Pogledajte i video Simptomi da imate problema sa srcem

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • talibankovic:

    gluposti. neki puse 60 godina i jedu cokoladu, neki ni jedno ni drugo i ne dozive 60. prestanite s tim sranjima zdravo ovo, ono...bez straha - svi cemo umrijeti kad tad

  • Aedes2017:

    Čokolada ? Nije istina.Tko pojede više od 50/60 gr. na dan..može bit !