Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oralno zdravlje u dječjoj dobi

Oralna higijena u djece

Shutterstock
15.12.2017.
u 09:52

Oralna higijena je važan faktor cjelokupnog oralnog zdravlja. Sačuvati našim pacijentima blistav osmijeh na licu nam je prioritet.

Odgovarajuća oralna higijena izuzetno je važna za zdravlje zubi i parodonta. Samo redovitim i pravilnim održavanjem oralne higijene može se postići zadovoljavajuća kontrola plaka i spriječiti plakom uzrokovane bolesti: zubni karijes, gingivitis i parodontitis.

Zubni karijes jedna je od najučestalijih infektivnih bolesti suvremenog čovjeka

Dolaskom novijeg doba i pojavom suvremene prehrane, brze, nezdrave hrane povećala se i učestalost karijesa. Usna je šupljina početni dio probavnog sustava i predstavlja ulazna vrata velikom broju infektivnih mikroorganizama.  Edukacija o oralnom zdravlju ima za cilj prevenciju bolesti i provođenje preventivnih mjera. Preventivne mjere kao što su kontrola bakterijske flore usne šupljine, edukacija, fluoridacija, edukacija o zdravoj prehrani te redovite kontrole kod stomatologa, važne su stavke u kontroli čimbenika i prevenciji nastanka karijesa.

Edukacija roditelja malih pacijenata kako spriječiti da dođe do razvoja karijesa je potrebna i preporuka je objasniti na koji način održavati oralnu higijenu već tijekom prvog posjeta ordinaciji. Pružanjem informacija o pravilnoj prehrani sa smanjenim udjelom rafiniranih ugljikohidrata i većim udjelom hranjivih namirnica poput voća, povrća i mesa nastoji se djelovati ne samo na oralno nego i na sistemsko zdravlje djeteta.

Prevencija i edukacija su važni 

Poznato je da djeca uče od starijih te oponašaju njihovo ponašanje. Roditelji trebaju biti osviješteni o pravilnoj higijeni usne šupljine te njenom utjecaju na oralno zdravlje djece. Prvi posjet stomatologu treba biti oko 6 mjeseca života djeteta kada nikne prvi zub.  U ovoj dobi dijete najčešće nema karijesa stoga ne postoji potreba za intervencijom, posebno ne za onima koje uzrokuju bol i neugodu. S prevencijom treba započeti na vrijeme da se izbjegne odlazak stomatologu samo kada boli zub. Tako dijete stvara lošu sliku o samom zahvatu a to želimo izbjeći. Potrebno je dovoditi dijete na privikavanje da se dijete navikne na rad u stomatološkoj ordinaciji. To podrazumijeva odlazak u stomatološku ordinaciju jednom mjesečno da mali pacijent stječe iskustvo u radu s instrumentima i strojem u usnoj šupljini. U edukaciji djece koriste se igračke/modeli koje imaju gornju i donju čeljust sa zubima, na kojima se demonstrira četkanje četkicom.

Foto: screenshot/facebook

Različiti crteži zuba u obliku bojanki predstavljaju djeci zube na novi i zanimljivi način. Tako izbjegava se razvoj straha u malih pacijenata, cilj je stvaranje pozitivnog odnosa s doktorom dentalne medicine. Za vrijeme prvog posjeta s roditeljima je potrebno porazgovarati  o tome da redovito peru zube svog djeteta.

Liječnik će roditeljima demonstrirati kako prati zube djetetu i razgovarati o prehrani djeteta. Ako dijete doji i nakon što niknu zubići potreban je pojačan oprez pri održavanju oralne higijene. Potrebno je za početak prebrisati zubiće nakon dojenja. 

Zube je najbolje prati nakon svakog obroka, a najmanje dva puta dnevno - poslije doručka i prije odlaska na spavanje. Pranje zubi mora biti temeljito i podrazumijeva pranje svih ploha (oralnu,vestibularnu i okluzalnu površinu zubi). Na kraju, preporuka je da se četkicom prijeđe i jezik koji je veliki skupljač ostataka hrane. Uz četkicu potrebno je koristiti i zubni konac pri svakom pranju zuba. Samo 20 % bakterija nalazi se na zubima a ostalih 80 % na mekim tkivima, gingivi i obrazima. Preporuka je prati zube 2 minute 2 puta dnevno a istraživanja govore da je prosječno vrijeme četkanja 45 sekundi.  Cilj prevencije u dječjoj dobi je sačuvati sve zube zdravima u odrasloj dobi.

Zapamtite: 

  • Prvi posjet treba biti oko 6 mjeseca života djeteta kada nikne prvi zub.
  • Potrebno je dovoditi dijete na privikavanje u stomatološku ordinaciju
  • Perite zube 2 minute dnevno ujutro i navečer

Autor teksta: prof.dr.sc. Dubravka Negovetić Vranić, spec. dječje i preventivne stomatologije, predsjednica Radne skupine za odnose s medijima, marketing i dentalnu industriju u dentalnoj medicini Ministarstva zdravstva

Komentara 1

MB
Matilda_Beuzeville
12:19 16.12.2017.

Ja sam u osnovi napraviti oko 6-8 tisuća dolara svaki mjesec za slobodne poslove koje radim kod kuće. Za svakoga tko je spreman obaviti jednostavan posao od samo 2 sata do 5 sati dnevno iz dnevne sobe i istovremeno ostvariti dragocjeni prihod ... Tada je ovo radnaa prilika za vas ... Za više detalja ....... >>>>>>>>>>> www.BuzzCash3.Com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije