Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ako ste dugo budni

"Oprat" će vas depresija: Ugasite TV prije nego zaspite

internet
25.07.2012.
u 12:57

Iako je izlaganje noćnom svjetlu bilo povezivano s većim rizikom od raka dojke i pretilosti, sada je odnos svijetla i poremećaja ponašanja do kraja rasvijetljen

Ako do kasno u noć sjedite ispred računala ili televizora ili ih ostavite uključene po odlasku na spavanje, povećan je rizik da ćete postati depresivni.

Američki znanstvenici sa sveučilišta u Ohiju utvrdili su povezanost prigušene noćne svjetlosti i promjena u ponašanju na pokusu s hrčcima. Rezultati su pokazali da je ponašanje hrčaka postalo vrlo slično ponašanju depresivnih ljudi. Hrčci su mjesec dana tijekom noći bile izloženi slabom svjetlu gotovo jednakom zračenju televizora u mračnoj sobi. U usporedbi s kontrolnom skupinom hrčci iz prve grupe postali su mnogo manje fizički aktivni i manje ih je zanimala voda sa šećerom poslužena u kanticama što su dva znaka gotovo istovjetna znakovima depresije u ljudi. Uočene su i kemijske promjene u mozgu. Životinjice su lučile više proteina TNF koji se izlučuje kada je tijelo povrijeđeno ili zaraženo i koji izaziva upalu i otekline kako bi organizmu pomogao da brže zacijeli rane.

Zanimljivo, simptomi depresije nestali su kada su hrčci vraćeni u normalan ciklus, a razina TNF-a vratila se na uobičajenu poslije dva tjedna.

– Dobra vijest je da oni koji do kasno ostaju pred televizijom ili računalom mogu poništiti štetne efekte povratkom na normalan ciklus dana i noći te uz minimalno izlaganje umjetnom svjetlu noću – rekla je voditeljica studije Tracy Bedrosian, piše Science Daily.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije