Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li primijetili neki od znakova?

Obratite pažnju: Ovih deset znakova otkriva ljubomoru među prijateljima

shutterstock
16.05.2023.
u 06:00

Ako se ne kontrolira, ljubomora može imati ozbiljne posljedice za obje strane, uzrokujući duševne bolove i uništavajući vezu. Kao rezultat toga, ključno je prepoznati ljubomorne prijatelje, izvor njihove zavisti, i poduzeti mjere da je ublažite.

Prijateljstva su zamišljena kao snažne veze izgrađene na povjerenju i ljubavi. Međutim, ponekad jedan negativan čimbenik može učiniti tu vezu toksičnom, što dovodi do pogoršanja prijateljstva, a taj čimbenik je ljubomora. Ljubomora, bilo da je motivirana strahom, ljutnjom ili nesigurnošću, ima potencijal zaraziti čak i najbliže prijatelje, rezultirajući gubitkom samopoštovanja i samopouzdanja. Nažalost, naše društvo često pojačava ovu ljubomoru uspoređujući prijatelje na temelju njihovih karijera, što dalje produžava krug zavisti. Nositi se s ljubomorom u prijateljstvu može biti izazovno, pogotovo kada je izražena suptilno ispod vela prijateljstva, prenosi Pinkvilla.

Ako se ne kontrolira, ljubomora može imati ozbiljne posljedice za obje strane, uzrokujući duševne bolove i uništavajući vezu. Kao rezultat toga, ključno je prepoznati ljubomorne prijatelje, izvor njihove zavisti, i poduzeti mjere da je ublažite. Ali, kako znati jesu li vam prijatelji potajno zavidni?

Kako se rukujete? Doznajte što vaš stisak ruke govori o vama:

1/6

1. Na pozitivne vijesti reagiraju s negativnim stavom: Možda ćete imati trenutaka kada poželite podijeliti dobru vijest sa svojim najbližim prijateljima, ali umjesto da primite njihove iskrene čestitke i podršku, nekima zavlada zavist. Umjesto da vas dočekaju s entuzijazmom, ponekad biste mogli biti izloženi njihovom pesimizmu i negativnim stavovima, ističući loše strane vaše sreće. Još gore, mogli biste dobiti šuplje i neautentično tapšanje po leđima umjesto iskrenih čestitki.

2. Sve se vrti oko njih: Jeste li ikada prijatelju ispričali priču samo da bi vas on u sredini prekinuo sa svojom? Vaše riječi kao da nemaju nikakvu vrijednost, a njihova potreba za pažnjom ometa pravi razgovor. Zdrava komunikacija uključuje aktivno slušanje i međusobno dijeljenje, stvarajući prostor za empatiju. Nažalost, ljubomorni prijatelj malo mari za vaše osjećaje i interese, jer se njima sve vrti isključivo oko njih samih.

3. Nisu vam podrška: Prijatelj koji je ljubomoran na vaš uspjeh uvijek će vas povlačiti prema dolje i neće vam pomoći u postizanju vaših profesionalnih ili osobnih ciljeva. Svojim oštrim komentarima i pesimističnim stavom sputat će vas i ostaviti da se osjećate obeshrabreno. Ako primijetite ovaj znak kod svog prijatelja, shvatite da je vrijeme da prekinete veze s njim i izdignete se iznad negativnosti prije nego što vas povuče.

4. Kopiraju sve što radite: Sasvim je moguće da je vaš prijatelj, a da toga nije ni shvatio, potajno oponašao vaše postupke. Može biti izazovno kada vas vaš navodni najbolji prijatelj počne oponašati, bilo da se oblači identično ili da odražava vaš govor.

5. Zbog njih se osjećate nesposobno: Društvo ljubomornih prijatelja može vas natjerati da preispitate svoje sposobnosti, bez obzira na to koliko ste bili dobri. Čak i ako se osjećate oduševljeno svojim uspjehom, ako vaš prijatelj odaje izraz neodobravanja, možete se osjećati praznima i nezadovoljnima. Povrh toga, zavist ih može natjerati da potajno gaje zle osjećaje prema vama, a da vi to ne znate. Njihova negativna energija može vas lako zaraziti, ostavljajući vas da se osjećate nesposobno.

6. Imaju nesigurnosti i nedostatak samopoštovanja: Čim počnete širiti svoj društveni krug, primijetit ćete da je vaš nekoć opušteni prijatelj odjednom postao privržen i posesivan. Pronalaze mane vašim novim prijateljima i iznose neopravdane optužbe protiv njih, istovremeno potkopavajući vaše povjerenje. Važno je napomenuti da osobe s toksičnim ponašanjem obično pate od osjećaja neadekvatnosti i vjeruju da je njihov položaj u vašem životu ugrožen. To zauzvrat kod pojedinaca izaziva osjećaj zavisti i nesigurnosti, zbog čega se ponašaju na nepovoljan i štetan način.

7. Često lažu kako bi pridobili simpatije: Ljubomorni prijatelji neprestano imaju predrasude koje vrebaju u dubinama njihovih misli. Oni čak mogu izmišljati priče kako bi vas prevarili i zaradili vaše simpatije. Njihov ego ostaje nesiguran, zbog čega pribjegavaju nepoštenim taktikama kako bi izbjegli nepovoljne okolnosti.

8. Često vas pokušavaju nadmašiti: Kada podijelite pozitivan trenutak iz svog života, ljubomorni prijatelj može odgovoriti pričom koja je još veličanstvenija ili senzacionalnija. U suštini, oni imaju tendenciju imitirati vaš uspjeh, ali ga onda podignu na viši nivo. Na primjer, recimo da ste kupili svoj prvi luksuzni automobil. U kratkom roku pojavi se vaš prijatelj s istim vozilom — samo što je najnovije izdanje. Važno je napomenuti da oponašanje vaših izbora nije uvijek jednako ljubomori - oni bi mogli jednostavno obožavati iste stvari kao i vi. Ali, u kombinaciji s drugim crvenim zastavicama, ovaj obrazac ponašanja je izdajnički znak ljubomore u prijateljstvu.

9. Pričaju vam iza leđa: Zavidni prijatelj osigurava da oni u vašoj neposrednoj okolini budu upoznati s vašim povjerljivim informacijama. Ljubomorni prijatelji izvlače zadovoljstvo omalovažavanjem svojih prijatelja iza njihovih leđa, pokazujući svima drugima svoje superiorne kvalitete.

10. Iscrpljujuće je biti u njihovoj blizini: Ovo je još jedan nepogrešiv znak da je vaš prijatelj ljubomoran na vas. Kada provodite vrijeme sa svojim prijateljima, trebalo bi biti zabavno i ugodno, ali biti u blizini toksičnog prijatelja čini vas preopterećenim i pod stresom. Kad se vas dvoje raziđete, preplavi vas osjećaj olakšanja, koji pokazuje da nešto nije u redu. Ovaj prijatelj zna isisati svu pozitivnost iz zraka.

Pouzdani i nesebični: Ovo su najsuosjećajniji horoskopski znakovi!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije