Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdravstveni odgoj

O masturbaciji u petom razredu, u sedmom o homoseksualnosti

djeca,učenici,škola
Filip Brala/PIXSELL
02.10.2012.
u 19:19

Implementacijom u školski program učenike će se zdravstvenim odgojem tijekom osnovne i srednje škole bolje pripremiti za život i od škola napraviti obrazovne ustanove u pravom smislu te riječi

Znate li kako zaustaviti krvarenje iz nosa? U tome će vam uskoro moći pomoći vaš prvašić. Ministarstvo obrazovanja objavilo je, naime, kurikulum zdravstvenog odgoja koji propisuje (savjetuje) niz zadataka, vježbi i aktivnosti koje će implementacijom u školski program učenike tijekom osnovne i srednje škole bolje pripremiti za život i od škola napraviti obrazovne ustanove u pravom smislu te riječi.

>>Učenici neće prati zube jer mogu koristiti tek dva-tri umivaonika

Prvašići će tako već od prvih dana učiti i o bontonu, kako se lijepo ponašati, kako pravilno postupati u pripremi, serviranju i konzumiranju jela poštujući pravila lijepog ponašanja, kako pravilno držati tijelo prilikom sjedenja u školi i kod kuće. Morat će naučiti pokazati pravilno pranje zubi i njegu usne šupljine, opisati pravilnu uporabu sanitarnog čvora te  imenovati namirnice s piramide zdrave prehrane za dječake i djevojčice u dobi od 7 do 9 godina. 

Kurikulum dalje propisuje i programe prevencije nasilničkog ponašanja i ovisnosti. Klinci će učiti kako se uljudno ponašati u različitim školskim situacijama, kako prepoznati opasnost od kemikalija i lijekova koji su na dohvat ruke u svakom domaćinstvu. 

Posebna pažnja usmjerena je na računalne igrice pa će učenici  naučiti prepoznati učinak računalnih igrica na svoje (slobodno) vrijeme.

Životne lekcije naučene u prvom razredu nadograđuju se i postaju opširnije svake nove školske godine. 

Učenici 3. razreda osnovnih škola tako će učiti da je voda najzdravije piće te se upoznati s pojmom skrivenih kalorija koje vrebaju u gaziranim napitcima. Posebna pozornost usmjerena je na mentalno zdravlje pa kurikulum propisuje i radionice koje bi djeci trebale omogućiti da shvate važnost tuđeg uspjeha i da mu se raduju. 

Tako u 4. razredu učenici moraju naučiti preuzeti odgovornost za učenje, planirati vrijeme učenja, obrazložiti vrijednost učenja te pružiti pomoć prijatelju u učenju...

U toj dobi djeca bi trebala moći navesti prednosti zdravih životnih navika te prepoznati utjecaj medija i reklama na rizično ponašanje, prosuditi o štetnosti ovisnosti te znati  tražiti pomoć u slučaju potrebe i/ ili problema, navodi kurikulum. 

U četvrtom razredu djeca će se upoznati i sa spolnom/rodnom ravnopravnosti i odgovornim spolnim ponašanjem. Sljedeće školske godine više se pažnje pridaje spolnim promjenama pa se uvodi edukacija o higijeni spolovila, a petaši će morati znati objasniti postupke primjene higijenskih uložaka i tampona te važnost njihove redovite zamjene.

Tema će biti i masturbacija pa se navodi kako učenicima treba objasniti masturbaciju kao sastavni dio ljudske spolnosti  i objasniti pogrešnost nekad raširenih vjerovanja o njezinoj štetnosti. Pornografija na red dolazi u šestom razredu, a tabu teme raspliću se i u 7. razredu za kada je predviđena rasprava o sličnostima i razlikama među ljudima kada je riječ o seksualnosti.

Predviđa se i rasprava o pojmu seksualnih manjina i njihovu položaju tijekom povijesti. Sedmaši bi nakon toga morali moći prepoznati što je stigmatizacija i diskriminacija te prepoznati važnost prihvaćanja različitosti. 

U osmom razredu na red dolaze poremećaji u prehrani te spolno prenosive bolesti. 

Cijeli kurikulum pročitajte ovdje

Komentara 50

OB
-obrisani-
19:55 02.10.2012.

Kao što se i pretpostavljalo, zdravstveni odgoj je uveden da bi se zaobišla deklarirana volja roditelja da se u školama ne promovira homoseksualnost i da se njihova djeca trebaju odgajati prema njihovom svjetonazoru, koji je u Hrvatskoj većinski katolički. Ovo je nasilje manjine nad većinom, te krivih i luzerskih nazora prema životu i svijetu prema onim ispravnima i perspektivnima. Još jednom vlada pokazuje da ima strateški cilj uništenje naroda i države.

CH
chemica
20:07 02.10.2012.

Uistinu, zašto bi djeca morala znati da među njima postoji i 5% homoseksualaca? Ne razumijem, kog će im vraga ta informacija pomoći u životu? Pranje ruku, oralna higijena, neprihvatljivost nasilja...sve pet, ali to sa homoseksualcima...Koji je smisao? Zato što među nama postoje psihopate koji tuku ljude "pogrešne" spolne orijentacije? Možda zato da bi djeca na vrijeme shvatila da su homići? Hm. Uistinu, dajte nam objasnite smisao. Niti sam u to doba znao da postoje homoseksualci, a da sam znao, e zabolila bi me ona stvar načisto. Ako si poremećen pa mrziš, mrzit ćeš Srbe, Crnce, Rome, homoseksualce...To onda nije stvar nastavnog programa već TERAPIJE. Kod psihijatra.

OB
-obrisani-
19:51 02.10.2012.

ISPRAVAK Kao što se i pretpostavljalo, zdravstveni odgoj je uveden da bi se zaobišla deklarirana volja roditelja da se u školama ne promovira homoseksualnost i da se njihova djeca trebaju odgajati prema njihovom svjetonazoru, koji je u Hrvatskoj većinski katolički. Ovo je nasilje manjine nad većinom, te krivih i looserskih nazora prema životu i svijetu prema onim ispravnima i perspektivnima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije