Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi pogled na debljinu

Nikako da skinete višak kilograma unatoč vježbanju i zdravoj prehrani? Mogući uzrok krije se u crijevima

vježbanje
Foto: Shutterstock
1/3
23.05.2024.
u 08:00

Debljina postaje sve veći problem suvremenog društva te uzrok mnogih teških oboljenja. Novija istraživanja pokazuju da je zdrav mikrobiom crijeva ključan za održavanje normalne tjelesne težine.

Ubrzan tempo života, neuravnotežena prehrana i slaba fizička aktivnost, nažalost, stvarnost je koju živi velik broj Hrvata pa nije ni čudo što ulazimo u naciju s najvišim postotkom osoba koje se bore s prekomjernom tjelesnom težinom. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), više od 65 posto Hrvata ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu, a taj broj stalno raste, što predstavlja velik javno-zdravstveni problem. Debljina nije samo estetski problem, već se ubraja među najopasnije rizične čimbenike mnogih teških oboljenja i zdravstvenih stanja, kao što su srčane bolesti, poremećaji koštanog sustava, dijabetes te određene vrste karcinoma.

Međutim, što kada unatoč zdravoj prehrani i redovitoj tjelovježbi, i dalje ostajete u začaranom krugu, stalnoj borbi s viškom kilograma? Posljednja istraživanja daju još jedan odgovor – debljinu povezuju i s neravnotežom crijevne mikrobiote, odnosno mikroorganizama koji žive u crijevima.

Spoznaja koja mijenja pogled na problem debljine

U našim crijevima žive „dobre“ i „loše“ bakterije, a o njihovoj ravnoteži ovisi zdravlje cijeloga organizma. Neuravnotežena i nezdrava prehrana, prekomjerni stres i upotreba raznih lijekova u crijevima stvaraju okruženje pogodno za razmnožavanje štetnih bakterija, što narušava ravnotežu crijevne mikrobiote te se tako narušava probavljanje hrane i apsorpcija hranjivih tvari.

Istraživanja su pokazala da osobe s prekomjernom tjelesnom težinom imaju drukčiju crijevnu floru. Kako objašnjava dr. sc. Mirela Marić, magistra nutricionizma, u crijevima postoje „bakterije debljanja” i „bakterije mršavljenja”, koje utječu na to kako naša crijeva razgrađuju unesenu hranu.

– Osobe koje u crijevnom traktu imaju višak firmikuta, odnosno „bakterija debljanja” apsorbiraju značajno više energije iz hrane. Ovaj „skriveni" izvor energije može biti odgovoran za 15-20 posto više kalorijskog unosa dnevno. Možda se to ne čini mnogo, ali takav višak kalorija dan za danom, mjesec za mjesecom te godinu za godinom, može dovesti do toga da jednog dana više ne stanete u omiljene traperice i uopće ne znate kako je do toga došlo. U zdravoj crijevnoj flori ove dvije skupine bakterija su u međusobno uravnoteženom omjeru 1:1 do 2:1, dok kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom udio firmikuta može biti višestruko veći - može dosegnuti odnos čak 2000:1 – objašnjava nutricionistkinja Mirela Marić.

Foto: AllergoSan

Kada osoba ne gubi na težini unatoč redovitom vježbanju i kalorijskom deficitu, ili ako se kilogrami brzo vraćaju nakon prestanka dijete, prema riječima dr. sc. Mirele Marić, očito postoji problem s viškom crijevnih bakterija odgovornih za debljanje.

Upravo višak firmikuta („bakterija debljanja“) može biti prepreka mršavljenju jer ove bakterije rade ono što najbolje znaju – talože kalorije. Cilj je ostvariti ravnotežu u crijevima na način da se nadomjeste bakterije zadužene za mršavljenje (bakteroidi), kako bi pravilan omjer bakterija programirao naše tijelo prema mršavljenju.

– Osobe u čijoj je crijevnoj mikroflori prisutan optimalan omjer bakterija, ne apsorbiraju te dodatne kalorije, zbog čega im je lakše održavati željenu tjelesnu težinu ili izgubiti višak kilograma – pojasnila je nutricionistkinja.

Optimalna tjelesna težina doprinosi zdravlju vašeg organizma

Održavanje idealne tjelesne težine najbolji je način za održavanje vašeg zdravlja, a osim redovitog kretanja i uravnotežene prehrane, važno je da vaš mikrobiom bude zdrav i u ravnoteži.

Kako bismo održali zdrav mikrobiom, važno je usvojiti prehranu bogatu vlaknima, voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama jer ove namirnice pružaju hranu za „dobre“ bakterije u crijevima. Potrebno je izbjegavati pretjeranu konzumaciju prerađene hrane, zasićenih masti i šećera, jer takva prehrana potiče rast „loših“ bakterija koje mogu negativno utjecati na metabolizam i kontrolu tjelesne težine. 

Svakako je važno u prehranu uvrstiti dobre bakterije u obliku dodataka prehrani, kao prirodne pomagače na ovom putu. Jedan takav sinbiotik je OMNi-BiOTiC® metabolic koji sadrži 7 bakterijskih sojeva ljudskog podrijetla koji istiskuju firmikute, bakterije debljanja, te na taj način uspostavljaju ravnotežu crijevnih bakterija.

Foto: AllergoSan

Dodatna podrška može biti OMNi-LOGiC® JABUČNI PEKTIN jer sadrži vlakna (pektine) koja bubre u želucu čime se stvara osjećaj sitosti, što sprječava žudnju za hranom i prejedanje. Ujedno hrane bakteroide (bakterije mršavljenja) koji će doprinijeti ravnoteži crijevnih bakterija, a time i bolju regulaciju tjelesne težine koju smo postigli i želimo zadržati.

Prisjetite se, put prema zdravlju, počinje dobrom odlukom. U ovom slučaju, brigom za naš centar zdravlja – crijeva.

Sadržaj nastao u suradnji s AllergoSanom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije