Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Nije svaki niski libido kod žena isti: Evo koja su dva oblika niske seksualne želje i u čemu se razlikuju

Druga je skupina žena također imala nisku seksualnu želju, ali su za razliku od prve skupine žena bile relativno zadovoljne u svojim vezama i manje pod stresom općenito
30. studenoga 2020. u 19:51 0 komentara 3797 prikaza
Foto: Shutterstock

Premda se često spominje 'niska seksualna želja', ne postoji ni 'normalna' ni 'idealna' razina želje za seksom kojoj bi svi trebali težiti. To što netko nije pretjerano zainteresiran za seks samo po sebi, piše Mind Body Green, nije razlog za brigu - problem je samo ako ta smanjena želja dotičnoj osobi predstavlja neki problem u životu.

Prema jednom istraživanju iz 2016. godine oko devet posto žena u dobi od 18. do 44. godine nosi se sa smanjenim libidom što ih i opterećuje, a nedavno objavljena studija u Archives of Sexual Behavior otkrila je da postoje dvije različite vrste niske seksualne želje kod žena.

Istraživači su anketirali 508 žena u dugogodišnjim vezama, s pitanjima o tome kako se osjećaju u vezi, kakav im je seksualni život i kakav im je život općenito. Otkrili su da se niska seksualna želja kod žena javlja u dva oblika: postoje tako, kažu, "općenito nezadovoljne žene" i "seksualno nezadovoljne" žene.

 | Autor : shutterstock Foto: shutterstock

1. Općenito nezadovoljne žene

Ova skupina žena imala je nisku seksualnu želju, a bile su nezadovoljne sa svojim seksualnim životom i sa svojim vezama općenito Također, one su najviše bile i pod stresom, više od svih drugih skupina. 

- Moguće objašnjenje je da je ova skupina žena primarno bila nezadovoljna u svojim odnosima i to je vjerojatno prethodilo njihovom seksualnom nezadovoljstvu - objašnjavaju istraživači u svom radu. Drugim riječima, ova je skupina žena vjerojatno već imala probleme u svojim vezama, zbog čega im je i seksualni život bio nezadovoljavajuć.

Kad su ih pitali što misle odakle dolaze njihovi problemi sa smanjenom seksualnom željom, ova je skupina žena uglavnom krivila razne vanjske čimbenike i uzroke nalazile van sebe i svojih partnera. Istraživači kažu da taj obrazac kod njih 'pokazuje osjećaj beznađa i relativne nesloge sa partnerima'.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

2. Seksualno nezadovoljne žene

Ova skupina žena također je imala nisku seksualnu želju u odnosu na druge žene ali su za razliku od prve skupine bile relativno zadovoljne u svojim vezama. Drugim riječima, njihovi su odnosi bili prilično dobri, a problemi su se zadržavali u spavaćoj sobi.

- Ovi rezultati sugeriraju nezadovoljstvo sa seksualnim, ali ne i sa neseksualnim aspektima odnosa - pišu istraživači.

Posebno je važno da su ove žene osjećale i manju količine stresa općenito, u usporedbi sa ženama u prvoj skupini koje su maksimalno bile pod stresom.

Bajka na dlanu

1 / 5
Vuglec breg

5 stvari koje žene rade kada znaju da će se seksati

Zajedničko prvoj i drugoj grupi

Jedna od najvećih zajedničkih osobina ovih dviju skupina žena s niskom seksualnom željom bila je loša seksualna komunikacija, u usporedbi s trećom skupinom žena, koje su kategorizirane da imaju 'prosječnu seksualnu želju'.

- Veliko istraživanje pokazuje da je dobra seksualna komunikacija snažno povezana sa seksualnim zadovoljstvom parova u vezama - objašnjavaju istraživači i kažu kako je moguće da 'izbjegavanje seksualnih tema, te tema sklonosti ili nesklonosti prema seksu može biti jedan od čimbenika koji pridonosi smanjenoj seksualnoj želji.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Značajno je, smatraju, što nije postojala skupina žena sa slabom željom a koje su bile zadovoljne sa svojim seksualnim životom ili sa vezom.

- Ovo otkriće podupire ideju da je seksualna želja žene čvrsto povezana s kontekstom njezine veze i da je želja veća kada su žene zadovoljne u svojim vezama - pišu istraživači.

Dodaci prehrani mogu biti korisni, ali i štetni - koje kombinacije izbjegavati, a koje su poželjne?

Dodaci prehrani

Dodaci prehrani mogu biti korisni, ali i štetni - koje kombinacije izbjegavati, a koje su poželjne?

Objavljuje Večernji list u Petak, 27. studenoga 2020.
HUB OSOBNE FINANCIJE Financijska pismenost – ključna vještina svih generacija Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja EY PODUZETNIK GODINE Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad HUB FINANCIJSKO OPISMENJAVANJE Kako izaći iz prezaduženosti? Saznajte ključne savjete
Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.