Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Neočekivani obrat: Bijeli kruh nije nezdrav

Iako su neka istraživanja pokazala da ljudi koji jedu samo bijeli kruh mogu razviti dvostruko veći rizik od srčanih bolesti, sada je istraživanje potvrdilo da bijeli kruh sadrži neke važne nutrijente...
15. rujna 2012. u 11:22 27 komentara 1921 prikaza
Kruh (1)
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Nutricionisti obično savjetuju da se bijeli kruh izbjegava što je više moguće, no najnovije istraživanje pokazalo je da ga ne treba izbjegavati toliko jer ipak sadrži mnoge vitamine i minerale. Desetljećima se upozoravalo da bijeli kruh uzrokuje pretilost, nadutost i može izazvati alergiju na gluten, no ne i da se u njemu nalaze i neke hranjive tvari koje koriste ljudskom organizmu. 

- Upravo zdravstveni djelatnici mraju rastjerati mitove o kruhu. On je važan dio prehrane - kaže istraživačica Aine O'Connor i dodaje da u Velikoj Britaniji sve više pada potrošnja kruha, dok ona ima najveći problem pretilosti u Europi. Time sugerira da kruh i nije toliko "kriv" za debljanje nacije.

Alergije na gluten nisu u porastu, iako mnogi vjeruju da baš oni pate od intolerancije jer se često u magazinima može pročitati svašta o kruhu i njegovu utjecaju na zdravlje, prenosi Telegraph.

Dobi.hr
BUDUĆNOST U VAŠEM DOMU
Juraj Križanić: „Danas svi mogu unaprijediti i automatizirati kućanstvo postepenom ugradnjom pametnih uređaja koji štede energiju, vrijeme i novac”
  • ford:

    U naslovu članka stoji BIJELI kruh, a u cijelom članku govori se o kruhu. WTF??

  • KG002:

    Ne znam tko još normalan prati ova vaša istraživanja.... ? Čovjek se zamisli ako uzme u obzir da 3 mjeseca objavljujete jedno, a 3 mjeseca drugo... A da ne spominjem brojne članke koje sponzoriraju farmaceustke industrije!

  • Immanuell:

    Bijeli kruh jedem zato što mi je fin, ukusan. Polubijeli kad nema bijelog, a crni nikad jer je ponekad gorak od aleurona i mekinja toliko da mi ogadi cijeli obrok. Silovanje crnim kruhom, no, kao uostalom i muslijima, čipsevima od ... prikaži još! kruške i jabuke i sličnim obrocima prilagođenima isključivo oboljelima od metaboličkih genetskih bolesti - mana i dijabetesa, je postalo moderno i "in" početkom 90 - tih. Struka mi je biotehnološke naravi, znam ponešto o vrijednosti namirnica i marketinškoj nafilanoj vrijednosti. Svinjska mast je oduvijek bila i ostala numero uno glede masnoća. Zaklinjanje u ulje nije donijelo dobar rezultat, jer se u uljima kao pretežno nezasićenim masnoćama prilikom zagrijavanja pojavljuju štetne tvari koje su po svemu sudeći dugoročno kancerogene za osjetljivije osobe.