Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kako se radilo prije

Naučite djecu pomalo zaboravljenim tehnikama: Bojanje jaja prirodnim bojama

Uskršnja jaja
Foto: Getty Images
1/3
20.04.2019.
u 07:00

Mnogi danas kupuju moderne instant - boje za bojanje, a posao je na taj način u trenu gotov. I dok to većinom ide na ruke zaposlenim roditeljima, djeca mogu ostati "uskraćena" za dodatni doživljaj ukrašavanja pisanica.

Bojanje jaja uoči Uskrsa puno je više od tradicije, vrijeme je to kada se oko ovog slatkog zadatka okupljaju najmlađi.

Mnogi danas kupuju moderne instant - boje za bojanje, a posao je na taj način u trenu gotov. I dok to većinom ide na ruke zaposlenim roditeljima, djeca mogu ostati "uskraćena"za dodatni doživljaj ukrašavanja pisanica.

Sjećate li se kako je obojati jaja prirodnim bojama uz pomoć najlonske čarape i pokojeg listića djeteline ili sl.?

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Kuhana cikla dat će intenzivnu ružičastu boju, a kraćim i duljim ostavljanjem jaja u boji dobit ćete različite nijanse s kojima možete lijepo urediti uskrsnu košaru. Ako želite zelenu boju, za to vam je potreban špinat, ljubičasti kupus "otpustit će" plavičaste nijanse, kore luka će dati tople crvene nijanse, a kurkuma ili šafran obojat će jaja u žuto poput sunca.

Najjednostavnije i najbrže rješenje za oslikana jaja jest da ih stavite prije bojanja u najlonsku čarapu i uz ljusku jaja prislonite list djeteline ili nekog cvijeta.

Uskršnja jaja Uskršnja jaja
1/13

Kada jaje tako uronite u boju, na ljusci će ostati "otisak" lista ili cvijeta, a pisanice će biti obojane na posve prirodan način, baš onako kako su naše bake radile.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije