Naslovnica Lifestyle

Veliki je četvrtak: Što označava i kako ga slave Hrvati?

Na posljednji dan korizme ne zvone crkvena zvona niti se obavljaju teži fizički poslovi!
18. travnja 2019. u 06:37 17 komentara 21141 prikaza
misa, obred pranja nogu
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Veliki je četvrtak, dan kojim počinju dani vazmenoga trodnevlja, a ujedno se označava i posljednji dan korizme. Na taj se dan Crkva prisjeća Posljednje večere za koje je Isus Krist, uoči svoje muke i smrti, ustanovio sakrament euharistije i sakrament ministerijalnoga svećeništva. Te iste noći Isus je svojim učenicima ostavio zapovijed bratske ljubavi.  

Uskrs uskrsnE dekoracijE Košare, pilići i zečevi svijetlit će od 17. travnja

Na Veliki četvrtak prije podne održava se samo jedna sveta misa u cijeloj biskupiji, koju slavi biskup sa svojim svećenicima. U svakoj se biskupijskoj zajednici na Veliki četvrtak ujutro slavi misa posvete ulja, na kojoj biskup i svećenici, koji su dio dijecezanskoga svećenstva, obnavljaju obećanja s ređenja.

Video: Pitali smo građane koliko poznaju Uskršnje blagdane

Blagoslivljaju se također ulja za slavljenje sakramenata: katekumensko ulje, ulje za bolesničko pomazanje i sveta krizma, a diljem zemlje održava se i tradicionalni obred pranja nogu.

Hrvatski običaji na Veliki četvrtak 

U dane svetog trodnevlja, tj. od četvrtka do subote, redovito se nisu obavljali težački poslovi na polju. U te dane ne zvone crkvena zvona. U južnoj Hrvatskoj je običaj da se na Veliki četvrtak vezuju crkvena zvona. Dječaci drvenim čegrtaljkama označuju vrijeme jutarnje, podnevne i večernje molitve Anđeo gospodnji te vrijeme početka crkvenih slavlja. Procesija za križem ili hvarska procesija za križem naziv je za tradicijsku noćnu procesiju, koja se već nekoliko stoljeća svaki Veliki četvrtak organizira na otoku Hvaru.

uskrsna jaja UKLJUČITE SE Zagrebački humanitarci za Uskrs pomažu 12 obitelji

Procesija je jedinstveni obred osobite pobožnosti te izraz vjerskog i kulturnog identiteta. Iznimna je i po svom trajanju i po naglašenom pasionskom sadržaju, pripremaju je i provode bratovštine, odnosno zajednice hvarskih vjernika u čiju je povijest i život križ duboko upisan. Okosnica procesije je Gospin plač, osmerački pasionski tekst iz 15. stoljeća koji u formi glazbenog dijaloga pjevaju izabrani pjevači, kantaduri. Dva pjevača iz svake procesije po dolasku u crkvu započinju pjevati Gospin plač, a druga dvojica im odgovaraju pjevajući posebne stihove ispjevane u čast zaštitnika crkve i nadahnute mukom Isusovom.

Pogledajte video: Uskrs na tržnici ''Što Hrvati kupuju''


 
Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • Deleted user:

    vjernici pojma nemaju što slave...

  • dugi:

    Trebam vasu pomoc vrli katolici i naravno, hrvati. Brat koji zivi u S.Americi jos iz doba mraka, svake godine u ovo doba pita me isto pitanje. A to je : "kako to da vi u hrv. a vjerojatno i u ... prikaži još! ostatku Europe na veliki petak idete za svojim poslom kao i svaki drugi dan, sjedite u kaficima, opijate se, idete u kina , kupovine itd. A to bi trebao biti najtuzniji dan u krscanskoj vjeri, jer na taj dan rimljani su ubili Isusa krista sina bozjeg, znaci boga.. U S. Americi je na veliki petak sve zatvoreno od restorana do barova i prodavaonica. Kao sto rekoh, najtuzniji dan za sve krscane., Predpostavljam da citate istu bibliju, kao i S. amerikanci. . Pa gdje je tu onda jednoobraznost crkve?? " Eto, to je pitanje mog brata, velikog katolika, a ja nemam odgovor. Hajde pomozite mi, bilo kakvo objasnbjenje, da ga vec jednom skinem sa te teme. Unaprijed hvala.

  • Vrac666:

    Evo baš pročitao da jedan pop proglasio farbanje jaja i zečeve sotonizmom