Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Veliki je četvrtak: Što označava i kako ga slave Hrvati?

Na posljednji dan korizme ne zvone crkvena zvona niti se obavljaju teži fizički poslovi!
18. travnja 2019. u 06:37 17 komentara 21174 prikaza
misa, obred pranja nogu
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Veliki je četvrtak, dan kojim počinju dani vazmenoga trodnevlja, a ujedno se označava i posljednji dan korizme. Na taj se dan Crkva prisjeća Posljednje večere za koje je Isus Krist, uoči svoje muke i smrti, ustanovio sakrament euharistije i sakrament ministerijalnoga svećeništva. Te iste noći Isus je svojim učenicima ostavio zapovijed bratske ljubavi.  

Uskrs uskrsnE dekoracijE Košare, pilići i zečevi svijetlit će od 17. travnja

Na Veliki četvrtak prije podne održava se samo jedna sveta misa u cijeloj biskupiji, koju slavi biskup sa svojim svećenicima. U svakoj se biskupijskoj zajednici na Veliki četvrtak ujutro slavi misa posvete ulja, na kojoj biskup i svećenici, koji su dio dijecezanskoga svećenstva, obnavljaju obećanja s ređenja.

Video: Pitali smo građane koliko poznaju Uskršnje blagdane

Blagoslivljaju se također ulja za slavljenje sakramenata: katekumensko ulje, ulje za bolesničko pomazanje i sveta krizma, a diljem zemlje održava se i tradicionalni obred pranja nogu.

Hrvatski običaji na Veliki četvrtak 

U dane svetog trodnevlja, tj. od četvrtka do subote, redovito se nisu obavljali težački poslovi na polju. U te dane ne zvone crkvena zvona. U južnoj Hrvatskoj je običaj da se na Veliki četvrtak vezuju crkvena zvona. Dječaci drvenim čegrtaljkama označuju vrijeme jutarnje, podnevne i večernje molitve Anđeo gospodnji te vrijeme početka crkvenih slavlja. Procesija za križem ili hvarska procesija za križem naziv je za tradicijsku noćnu procesiju, koja se već nekoliko stoljeća svaki Veliki četvrtak organizira na otoku Hvaru.

uskrsna jaja UKLJUČITE SE Zagrebački humanitarci za Uskrs pomažu 12 obitelji

Procesija je jedinstveni obred osobite pobožnosti te izraz vjerskog i kulturnog identiteta. Iznimna je i po svom trajanju i po naglašenom pasionskom sadržaju, pripremaju je i provode bratovštine, odnosno zajednice hvarskih vjernika u čiju je povijest i život križ duboko upisan. Okosnica procesije je Gospin plač, osmerački pasionski tekst iz 15. stoljeća koji u formi glazbenog dijaloga pjevaju izabrani pjevači, kantaduri. Dva pjevača iz svake procesije po dolasku u crkvu započinju pjevati Gospin plač, a druga dvojica im odgovaraju pjevajući posebne stihove ispjevane u čast zaštitnika crkve i nadahnute mukom Isusovom.

Pogledajte video: Uskrs na tržnici ''Što Hrvati kupuju''


 
Maja, Ana Maria, Andrijana, Josipa, Petra, Ema, Nikolina i Tihana: Itekako možemo biti korisne hrvatskom zdravstvenim sustavu u pandemiji COVID-19! Ako je staž obavezan, zašto ga ne omoguće, a ako je to nemoguće, neka ga ukinu
PRIPRAVNICI U NEIZVJESNOSTI
Zovete umirovljenike, a mi čekamo na posao i po nekoliko godina?!
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
 • Deleted user:

  vjernici pojma nemaju što slave...

 • dugi:

  Trebam vasu pomoc vrli katolici i naravno, hrvati. Brat koji zivi u S.Americi jos iz doba mraka, svake godine u ovo doba pita me isto pitanje. A to je : "kako to da vi u hrv. a vjerojatno i u ... prikaži još! ostatku Europe na veliki petak idete za svojim poslom kao i svaki drugi dan, sjedite u kaficima, opijate se, idete u kina , kupovine itd. A to bi trebao biti najtuzniji dan u krscanskoj vjeri, jer na taj dan rimljani su ubili Isusa krista sina bozjeg, znaci boga.. U S. Americi je na veliki petak sve zatvoreno od restorana do barova i prodavaonica. Kao sto rekoh, najtuzniji dan za sve krscane., Predpostavljam da citate istu bibliju, kao i S. amerikanci. . Pa gdje je tu onda jednoobraznost crkve?? " Eto, to je pitanje mog brata, velikog katolika, a ja nemam odgovor. Hajde pomozite mi, bilo kakvo objasnbjenje, da ga vec jednom skinem sa te teme. Unaprijed hvala.

 • Avatar Parousia
  Parousia:

  1.Korincanima(11,23-26)"Braco:Ja od Gospodina primih sto vama predadoh:Gospodin Isus one noci kad bijase predan uze kruh,zahvalivsi razlomi i rece:"Ovo je tijelo moje-za vas.Ovo cinite meni na spomen."Tako i casu po veceri govoreci:"Ova casa novi je Savez u mojoj krvi.Ovo cinite kad ... prikaži još! god pijete,meni na spomen."Doista kad god jedete ovaj kruh i pijete casu,smrt Gospodnju navjescujete dok on ne dodje."