Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ljetna panorama

Muškarci i kućanski poslovi? One su uspjele u tome – evo kako!

kućanski (1)
Foto: Privatni album
1/4
31.07.2013.
u 21:57

Moj suprug Domagoj je glavni za usisavanje i pranje posuđa. Nije baš da se sam toga sjetio, a nakon što sam ga zamolila da usisa, nahvalila sam ga i dizala u nebesa, ispričala je Sanda iz Zagreba.

Žene kao domaćice... Parole poput one 'žena drži tri kuta kuće'... Priče su to koje u suvremenom načinu života sve više iščezavaju, a muškarci više nego ikad sudjeluju u kućanskim poslovima. Mnogi su i u potpunosti 'zamijenili uloge'. Stoga smo situaciju iz prve ruke željeli doznati od mladih parova. Oni su nam otkrili kako funkcionira podjela poslova. Zapravo su nam bolje polovice otkrile načine na koje su 'natjerale' njihove muškarce da se uključe i preuzmu dio odgovornosti. Neke su pak imale sreću pa nisu niti trebale biti domišljate...

- Moj suprug Domagoj je glavni za usisavanje i pranje posuđa. Nije baš da se sam toga sjetio, a nakon što sam ga zamolila da usisa, nahvalila sam ga i dizala u nebesa. Kazala sam da ja tako dobro nikad nisam usisala! S posuđem je bilo slično. Kazala sam mu da posuđe ne mogu tako dobro složiti, njemu više stane u perilicu i bolje se opere. Mene muče te čaše, bojim se da se ne razbiju... - kaže Sanda (32) iz zagrebačkog Vrapča te dodaje:

- Za ostale poslove moram mu naglasiti da trebam pomoć. Uvijek ih napravi, ali se gotovo nikad sam ne sjeti.

Ponekad je to stvar odgoja

Josipa (24) koja se nakon udaje iz Velike Gorice preselila kod supruga Branka u Metković pak kaže da je i prije vjenčanja vidjela 'potencijal' kod njega.

- Vidjela sam da mu ništa nije problem napraviti. Nije jedan od onih frajera kojima je kućanski posao ispod časti. Mislim da je tu uvelike i stvar odgoja, jer mu je takav i mlađi brat. Branko obožava kuhati što mi itekako odgovara budući da na kuhanje gledam kao na nužno zlo - kroz smijeh govori Josipa te dodaje:

- Budući da sam već sad u visokom stupnju trudnoće, ne dopušta mi da išta radim. Sve kućanske poslove obavlja on, bez ikakvih pogovora. Tako je bilo i prije trudnoće pa vjerujem da će nam zajednički život biti lakši jer dijelimo kućanske poslove. Nije sramota pomoći ženi. Drago mi je da dijelimo taj stav.

Novinarka Ivana (30) iz Zaprešića objašnjava kako je normalno da njezin dečko opere suđe ako ona dva sata stoji za štednjakom kuhajući. Isto tako smatra kako je logično da ako ona cijeli dan provede na poslu njezin partner obavi kućanske poslove. Naglašava kako je njezin mladić pravi primjer da i muškarci mogu raditi kućanske poslove jednako kao i žene, a da nije nimalo manje muško ako jednom rukom drži usisavač, a drugom krpu.

U društvu glumi da ne pomaže

Zanimljivo je i iskustvo 23-godišnje studentice Elene iz Siska koja već pet godina živi sa zaručnikom Veljkom.

- Kad smo u društvu, Veljko jako voli glumiti da mi ništa ne pomaže i da ništa ne radi. Voli biti alfa mužjak. Ja mu to dopustim, iako se meni ruši reputacija i smatraju me Pepeljugom, ali nema veze! Zato me uvijek nagradi - kaže Elena te dodaje kako je na početku njihova zajedničkog života zaručnik bio iznimno uredan te da je obavljao mnoge kućanske poslove, ali da ih je nakon nekog vremena prestao obavljati pa je sve palo na njena leđa.

- Stigli su ispitni rokovi i tada sam uvidjela da se on zapravo izvlači od pospremanja. Pokušala sam mu objasniti da ne može biti sve na meni i da mora preuzeti dio obaveza jer ću inače eksplodirati. Nije mu bilo drago, ali postigli smo kompromis. Kazao je da ne želi čistiti kupaonicu jer je nikad neće dovoljno dobro očistiti kao ja. Znala sam da me neće nadmašiti u tome pa sam pristala. Preuzeo je usisavanje, brisanje prašine i pranje posuđa. To čak napravi i bez da ga podsjetim. S kuhanjem također nema problema jer voli kuhati - kazala je Elena te dodala da je nakon velikih svađa na početku sada zadovoljna Veljkovom pomoći.

Glačanje mu ide pa se i sam ponudi

- Suprugu Filipu, iako je dobar kuhar, ne dozvoljavam da kuha jer zaprlja cijelu kuhinju pa čišćenje opet dopade mene. Što se tiče ostalih poslova, ne voli ih. Možda će zvučati feministički, ali mislim da sam brža i bolja u tome pa nam skratim muke, osim ako me nešto stvarno sprečava, pa se on uhvati usisivača i glačala. Glačanje mu ide super pa se sam ponudi, ali ne vidi smisao u brisanju prašine i ostalih, rekao bi on, 'picajzlastih' poslova - priča Ivana iz Zagreba, mlada mjaka dvoje djece, te dodaje:

- Natjerala sam ga da iznosi otpad iz kuće, nije mu baš drago, ali revno obavlja taj posao svakog jutra. Kad sam otišla roditi prvi put, pripremila sam perilicu rublja, koju je samo trebalo okrenuti na 30upnjeva i uključiti, ali eto - okrenuo je na 90, pa sad umjesto bijele imam jako puno roze odjeće. Stoga je i pranje odjeće u mojim rukama. Suprug mi pomaže i u čišćenju, ali sezonski, povremeno- zaključuje sa smješkom Ivana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije