Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
savjet stručnjakinje

Muči vas nesanica? Evo kako popraviti raspored spavanja nakon blagdana

Pixabay
05.01.2022.
u 09:20

Nisu samo kasne noći ono što će nam smetati u spavanju ovih posljednjih nekoliko tjedana, već i pojačan alkohol i bogata hrana koji često dolaze uz blagdansko vrijeme

Tijekom Božića i Nove godine, naši obrasci spavanja obično se poremete. Većina nas je imala barem malo slobodnog vremena, pa smo zbog toga ostajali budni kasnije i duže ostali spavati. Dakle, pomisao na povratak našim normalnim rutinama – buđenje ranije za posao – je zastrašujuća.

Nisu samo kasne noći ono što će nam smetati u spavanju ovih posljednjih nekoliko tjedana, već i pojačan alkohol i bogata hrana koji često dolazi uz svečana druženja. Konzumacija alkohola smanjuje kvalitetu našeg sna, dok bogata hrana može otežati san.

Dakle, kako možemo prekinuti ovaj loš ciklus i vratiti se zdravim obrascima spavanja koji su nam potrebni da bismo prošli radni tjedan? Stručnjakinja za spavanje Lindsay Browning za Metro otkrila je zašto je toliko važno dobro se naspavati i kako vratiti svoju rutinu spavanja.

Ovo je 18 najboljih poza za spavanje: Je li vaša omiljena među njima?

1/5

“San je apsolutno ključan za naše cjelokupno zdravlje i dobrobit. Prava količina sna povezana je sa smanjenim rizikom od depresije, tjeskobe, određenih vrsta raka, dijabetesa, pretilosti, srčanih bolesti, moždanog udara i demencije, kao i pojačanim imunološkim sustavom”, objasnila je Lindsay. 

Također, povećane količine alkohola remete kvalitetu sna. Osim toga, možemo imati problema sa spavanjem nakon što pojedemo velike količine bogate hrane ili čokolade te konzumiramo puno kofeina, kako objašnjava stručnjakinja.

“Umjesto da se previše brinete o tome tijekom blagdanskog razdoblja, preporučila bih vam da počnete pomicati vrijeme za spavanje i vrijeme buđenja prema normalnosti u danima prije nego što se vratite na posao. Također, predlažem da provedete dane bez alkohola i pazite da vaša prehrana uključuje voće i povrće”, kaže Lindsay.

Još jedan vrhunski savjet je da se pobrinete da dovoljno pomičete svoje tijelo. Dani u kojima se ne mičemo s sofe mogu nam otežati odlazak na spavanje. Kada povećamo razinu vježbanja, povećavamo količinu dubokog sna koju imamo.

“Duboki san je dio sna u kojem se naša tijela fizički popravljaju. Ako smo tijekom noći imali puno dubokog sna, skloni smo se probuditi osjećati se puno odmorenije i svježe”, zaključila je.

Nedostaje vam energije kroz dan? Pojačajte je s ovim stvarima - umjesto nekoliko šalica kave:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije