Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdravstveni 
savjetnik

Može li se spriječiti ili usporiti stvaranje zubnog kamenca?

pranje zubi
Foto: Shutterstock
14.10.2014.
u 00:12

Pojedini proizvođači zubnih vodica navode da njihova redovita upotreba smanjuje nakupljanje zubnih naslaga, ali dugoročni rezultati nisu dokazani.

PITANJE: Nedavno sam bila na skidanju zubnog kamenca, a to sam u posljednjih nekoliko godina napravila dva puta. Može li se spriječiti ili usporiti stvaranje zubnog kamenca?

Ina (Zagreb)

ODGOVOR: Stvaranje zubnog kamenca individualno je i najčešće ovisi o sastavu sline; manji postotak pacijenata nikada nema problema s njegovim nakupljanjem, dok velik broj osoba redovito uklanja kamenac svakih nekoliko mjeseci.

U pojedinim slučajevima naslage nastaju izrazito brzo i potrebno ih je uklanjati i nekoliko puta godišnje. Pacijentima koji imaju navedeni problem preporučuje se dulje četkanje površina na mjestima nakupljanja kamenca i primjena bolje tehnike četkanja kako bi se potpuno uklonili ostaci hrane i novih naslaga kamenca iz teško dostupnih prostora.

Pojedini proizvođači zubnih vodica navode da njihova redovita upotreba smanjuje nakupljanje zubnih naslaga, ali dugoročni rezultati nisu dokazani.

>>Zaboravljate li na ove higijenske savjete? Nemojte ako želite zdrave zube

>>Koju je hranu poželjno jesti za zdravlje usne šupljine?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije