Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čudo iz prirode

Mnogima nije omiljena, ali ova ljekovita biljka će vas 'spasiti'

Kopriva
Ivan Lesinger
10.04.2018.
u 07:01

Dug je popis njenih ljekovitih svojstava, a sjetit ćete se ove biljke i ako imate upalu urinarnog trakta i problema s probavom. Ova "peckava" biljka bit će i najčešći izbor kod proljetne detoksikacije.

Da nema "žalce", ova biljka bi već odavno nestala s lica Zemlje, izrekao je to jednom jedan liječnik,koji je ostao nepoznat, a njegova izjava ostala je "urezana" do današnjeg dana. Pogađate, riječ je o koprivi.

Jedna je od najljekovitijih biljaka i koristi se za gotovo sve zdravstvene probleme. Vjerojatno je najpoznatija po sposobnosti čišćenja krvi pa je odličan saveznik i u borbi s leukemijom i ostalim krvnim oboljenjima. Ako patite od anemije, trebali biste piti čaj od koprive, ali i ako imate problema s gušteračom i visokom razinom šećera u krvi.

Dug je popis njenih ljekovitih svojstava, a sjetit ćete se ove biljke i ako imate upalu urinarnog trakta i problema s probavom. Ova "peckava" biljka bit će i najčešći izbor kod proljetne detoksikacije.

Pomoći će i kada imate problema sa spavanjem, kod problema s jetrom, grčeva u trbušnoj šupljini, bolesti pluća, oslabljenog imuniteta, opadanja kose, reume, kožnih bolesti, vodene bolesti, spriječit će nastanak bubrežnih kamenaca, ali i kod upale desni koja ako se ne liječi na vrijeme i može dovesti do paradentoze. 

Koprivu najčešće konzumiramo kao namirnicu ili pijemo kao čaj. Svakako je nemojte dugo kuhati, već samo opariti ako želite sačuvati dragocjene, ljekovite sastojke. Isto je i kod čaja, nemojte koprivu stavljati u ključalu vodu. 

Ako se patite od alergija, posebice peludnih, čaj od koprive može biti odlično prirodno rješenje, kao i kod virusnih i bakterijskih infekcija. Pijte ga i ako imate anemiju, no svakako imajte na umu da čaj od koprive ne pijete dulje od četiri tjedna. 

Za tinkturu vam  treba vam samo rakija i kopriva

Tinktura od koprive odlična je za probleme s tjemenom i kosom. Poznato je kako kopriva odlično djeluje na kosu, a tinkturu možete napraviti i sami. U litru rakije stavite najmanje dvije pune žlice nasjeckane svježe koprive, mogu to biti i listovi i korijen. Zatvorite staklenku i ostavite dva tjedna. Povremeno promučkajte. Nakon toga procijedite kroz gazu i prelijte u tamnu staklenu bocu i držite na tamnom mjestu. 

Oko 10 do 15 kapi tinkture otopite u vodi i pijte triput dnevno, najčešće prije obroka. Ako imate problema s ispadanjem kose, nekoliko puta tjedno par kapi tinkture umasirajte u vlasište, ostavite nekoliko minuta te potom isperite. 

Komentara 11

DU
Deleted user
12:26 10.04.2018.

A ja pantim koprivu kao maminu odgojnu mjeru .

VG
Veseli Gost
16:49 10.04.2018.

Konacno jedan coristan/dobar clanak u VL. Sada umjesto da sirotinja da kopa po kontenerima puno je zdravije da naberu koprivu , skuhaju, i pojedu zdravu hranu.

AU
austrougarskigeneral
09:43 10.04.2018.

učinkovita protov infekcija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije