Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Mit ili istina: Može li kosa zaista posijediti od stresa?

Znanstvenici su odlučili pronaći odgovor na to je li riječ o mitu ili surovoj istini.
13. svibnja 2018. u 07:15 3 komentara 9914 prikaza
Sijeda kosa
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/4

Jeste li ikad čuli da " ćete posijediti od stresa"?

Jutarnja glavobolja znanstvenici otkrivaju Ovo bi mogao biti razlog zašto žene imaju češće i intenzivnije migrene od muškaraca

Ako jeste, zasigurno ste se bar jednom zapitali je li to zaista moguće ili je tek riječ o uzrečici? Znanstvenici su odlučili pronaći odgovor na to je li riječ o mitu ili surovoj istini.

Na Sveučilišta Alabama, u Birminghamu, znanstvenici su na miševima otkrili povezanost gena koji kontroliraju boju kose i onih koji šalju signal tijelu da je vrijeme za borbu protiv infekcije. Studija objavljena u časopisu PLOS Biology, pokazala je da stanice kad su napadnute proizvode interferone. Oni omogućuju da stanice prolaze promjene koje ometaju viruse i jačaju imunitet, a neočekivana usputna pojava aktivacije imunološkog sustava jest da isključuje stanice koje proizvode boju kose i kože.

Ne postoji ništa što bi moglo zaustaviti taj proces, jer je to dio starenja organizma. Smatra se da je proces kose koja rano sijedi uzrokovan genetskim faktorima. No, pokazalo se, na to može imati učinak i stres. Znanstvenici su otkrili da, kad je tijelo pod stresom zbog nekog razloga ili ozbiljnog šoka, dolazi do dvostrukog efekta jer geni zaduženi za kontrolu hormona stresa potiču promjene u folikulama kose koje proizvode boju. Kad se aktivira imunološki sustav, to može potaknuti promjene u stanicama folikula kose što dovodi do toga da kosa počinje sijediti.

Tužna žena Kreni zdravo `Držite` dijete pod staklenim zvonom? Evo što mu to može napraviti u budućnosti grudi NIKAKO BIJELI Ovo je razlog zašto ispod bijele majice trebate nositi crveni grudnjak grudi iznenadit ćete se Je li zdravije nositi grudnjak ili grudi ostaviti slobodne?
ČUDOTVORNA METODA
Kim Kardashian svoju mladolikost duguje tretmanima kisikom

A1 izdvaja za Vas

  • lietuva:

    Može li kosa zaista POSIJEDJETI od stresa? Ali stres može kosu POSIJEDITI.

  • Artukovic:

    Kad misle da su pametniji od nasih starih....samo bacaju novac na nesto sto svi znamo.

  • austrougarskigeneral:

    nema vez to s stresom nego stari kosa nekome brže