Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nutricionisti savjetuju

Medvjeđim lukom, šparogama i jagodama izbacite toksine iz tijela

Šparoge
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
1/3
14.05.2015.
u 13:32

Ubrzana probava bit će prvi znak da se tijelo uspješno rješava toksina, a uskoro slijedi i opći osjećaj lakoće

Detoksikacije su sve popularnije, ali i sve potrebnije, uvjeravaju stručnjaci. Proljeće i prvi dozreli plodovi prirode odlična su kombinacija za čišćenje organizma.

Puno brašna i mesa

- Istina, detoksikacije su moderne, ali nisu pitanje pomodarstva. Za razliku od naših starih, danas se pretežno hranimo namirnicama u čijoj se proizvodnji koriste razne toksične tvari. One se talože u masnom tkivu i organizmu treba pomoći da ih se riješi. Pogotovo ako dulje vrijeme imamo nezdrave prehrambene navike i konzumiramo puno tzv. brze hrane, suhomesnatih proizvoda, slanih grickalica i slično. Većina Hrvata, nažalost, ne jede previše zdravo. Kod nas se, recimo, konzumira jako puno proizvoda od bijeloga brašna, a čak 90 posto naših građana suhomesnate proizvode jede često - kazuje nutricionistica Katarina Dujmović.

Koliko vremena treba da bi se organizam očistio od aditiva, umjetnih bojila, pesticida... ovisi, kaže naša sugovornica, o tome koliko smo ih unijeli, odnosno kako se inače hranimo. U neke ozbiljnije detoksikacijske pothvate, vezane uz zdravstvene tegobe, ne treba se upuštati bez konzultacija sa stručnjacima, a za obično proljetno čišćenje organizma na jelovnik za početak valja uvrstiti više sezonskih namirnica. I, dakako, piti više vode.

Sezonsko je najbolje

- Onima koji imaju pravilne prehrambene navike dostajat će i jedan vikend da pročiste organizam. Ta dva dana na jelovnik svakako treba uvrstiti što više sezonskih namirnica, a sada u proljeće šparoge, špinat, medvjeđi luk, zelenu salatu...

Integralna riža, recimo, također je odličan detoksikant i ona može biti baza obroka. Od zelenog povrća je dobro raditi i sokove, a uobičajenu dnevnu količinu vode s dvije litre treba povećati na tri, možda i na četiri litre. Mesa se tijekom vikenda detoksikacije treba potpuno odreći - savjetuje naša sugovornica.

Za one, pak, koji bi nakon zime i težih, masnijih jela, tijekom čišćenja organizma htjeli izgubiti i nekoliko kilograma preporučuje jednomjesečni detoksikacijski režim. Više voća i povrća, zelenih sokova i vode osnovni su postulat i u tom slučaju. Unos mesa bi, pak, valjalo ili smanjiti ili ga zamijeniti ribom. S time da svaki tjedan, kaže nutricionistica Dujmović, valja pojesti minimalno 300 grama ribe.

Alkohol, kavu i gazirane napitke, teška pržena jela i masnu te prerađenu hranu, rafinirana ulja, bijeli šećer i glatko brašno trebalo bi barem privremeno prekrižiti.

Organizam će reagirati ubrzanom probavom, a uskoro i općim osjećajem lakoće.

>>Izbacite otrove iz organizma u samo sedam dana. Evo kako

>>3 supernapitka za čišćenje organizma

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije