Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slave svoj dan

Mačke su omiljeni kućni ljubimci, ali znaju zbuniti ljude s dvije navike: Evo zašto predu i ližu svoje krzno

shutterstock
29.10.2021.
u 12:28

Stručnjakinja za ovu vrstu životinja ima odgovore.

Kako piše Days Of The Year, danas, 29. listopada slavi se dan mačaka. Ovi kućni ljubimci toliko su posebni da svoj dan imaju dva puta godišnje, pa se osim danas on slavi i u ljeto, točnije 8. kolovoza. 

Koliko god pravile dobro društvo i pružile dozu maženja, ponekad zaista zbunjuju vlasnike. Imaju pomalo nepredvidiv karakter, pa znaju imati trenutke u kojima se čudno ponašaju i tako vlasnicima stvore upitnike iznad glave, posebno s dvije stvari - predenjem i lizanjem. Stručnjakinje za ove četveronožne ljubimce su dale odgovore putem portala Metro.

Preslatko štene izazvalo pomutnju: Je li ovo pas ili mačka? ❤

Zašto mačke predu?
Autorica knjige o interakciji mačaka s ljudima, A Cat’s Guide to Humans, Celia Haddon kaže da predenje mačkama može značiti više stvari, te da se ono razlikuje od mačke do mačke. "U tome su vrlo individualne, predu u različitim trenutcima i na različite načine", kaže Haddon i dodaje da neke vrste često tumačimo kao izraz zadovoljstva, no mačka možda misli nešto sasvim drugo. "Često predu i kada su uzbuđene, na primjer na pregledu kod veterinara."

Zašto se mačke ližu?
Osim što si otpetljavaju krzno, mačke jezikom sa sebe skidaju i štetne nametnike i njihova jajašca. Uz to, lizanjem si pravilno raspodijele ulja koja im koža proizvodi, a koja im njeguju krzno. Autorica knjige Let’s Talk About Cats Anita Kelsey kaže da se mačke ližu i zato što ih to smiruje, a s vlastitim se mirisom na tijelu osjećaju sigurnije i zaštićenije.

Službeno je: Kućni ljubimci pomažu ljudima s ozbiljnim psihičkim bolestima

1/3

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije