Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obje u splitsko-dalmatinskoj županiji

Londonski portal objavio popis 100 najboljih plaža na svijetu: Na listi su se našle i dvije hrvatske plaže!

Zvonimir Barisin/PIXSELL
14.03.2024.
u 10:30

Kako su naveli, tipična potraga za najboljim svjetskim plažama usmjerena je na njihovu vizualnu privlačnost - pijesak i čisto plavo more

Ne postoji ništa tako divno i tako smirujuće na ovom svijetu kao prekrasna plaža. Bilo da tražite mir, savršenu Instagram fotografiju ili samo bijeg, odlazak na plažu uvijek je odlična ideja. Od najpoznatijih plaža u Europi, do pješčanih plaža Tajlanda i Havaja, beachatlas sastavio je listu od 100 najboljih plaža na svijetu, među kojima su se našle i dvije hrvatske plaže.

Objasnili su da su plaže odabrali prikazujući "odredišta koja nude neusporedivu prirodnu ljepotu, živahne stilove života, uključivu atmosferu, duboko ukorijenjene veze u zajednici i značajno kulturno nasljeđe".

VEZANI ČLANCI:

Riječ je o plaži Bačvice zbog izuzetne kulturološke zanimljivosti picigina i Tunelu za podmornice na Visu zbog jedinstvene kombinacije prirodne ljepote i povijesnog značaja koja je privukla pozornost globalnog žirija.

Bačvice su tako zauzele 21.mjesto na ljestivci dok je Tunel na Visu zauzela 59.mjesto ljestvice. "Plaža Bačvice u Splitu, predstavlja kulturni simbol i epicentar društvenog života, gdje se duh grada najživlje izražava kroz cijenjenu igru ​​picigin. Picigin je sport ili, prikladnije, umjetnička forma, gdje mještani izvode akrobacije olimpijske razine u plitkim vodama kako bi zadržali sićušnu lopticu u zraku, često uz dramatične skokove i padove u more. Ovdje je razmetanje dio igre, a dress code naizgled nalaže Speedos", pisalo je u opisu ispod fotografije.

Foto: Zvonimir barisin/PIXSELL

"Tko bi rekao da bi se vojne podmorničke baze iz Hladnog rata mogle pretvoriti u zapanjujuća utočišta na Mediteranu? Na otoku Visu, usred njegove prirodne ljepote—gdje divlji ružmarin miriše zrakom, tirkizno more svjetluca, a srebrne ribe plivaju ispod površine—nekoć tajna baza sada služi kao slikovito utočište za jedrenje, akrobatsko ronjenje i čuvanje ribarskih brodova tijekom zime", pisalo je za Tunel na Visu.

Foto: Igor Kralj/Pixsell

Na prvom mjestu našla se Bora Bora. Ova globalno poznata i zadivljujuća turistička destinacija nalazi se u srcu Tihog oceana. Najpoznatija atrakcija na Bora Bori je njezina laguna, koja je dom raznolike šarene ribe i koralja.

Kako su naveli, tipična potraga za najboljim svjetskim plažama usmjerena je na njihovu vizualnu privlačnost - pijesak i čisto plavo more, ali portal Beachatlas je obuhvatio i različite kriterije kao što su vrijednost za lokalnu zajednicu, kulturni značaj te prirodnu raznolikost. U sastavljanju liste pomogli su i stručnjaci za putovanja i influenceri, a boje Hrvatske predstavljali su Putoholičari. 

Ovo su najpovoljnije europske destinacije za odmor u dvoje - naši susjedi dominiraju ovom listom! 

Komentara 1

Avatar Bell940
Bell940
11:44 14.03.2024.

Malo pretjerano!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije